Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačke jagode manje slatke nego lani

17.05.2018.

13:21

Autor: Ivan Hlupić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

19. Dani zagrebačkih jagoda traju još od kraja travnja, a Zagrepčani jagode mogu kupiti na čak 110 lokacija u gradu. Nudi ih 45 uzgajivača s područja našega grada i još 25 jagodara iz Zagrebačke županije.

Jutros su tu tradicionalnu manifestaciju koju podupiru Grad Zagreb i Zagrebačka županija na Trgu kralja Tomislava obišli gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Sezona jagoda nešto je lošija no lani, čemu su prije svega doprinijele niske temperature krajem veljače i u ožujku, rekao nam je Dubravko Herceg iz Udruge zagrebačkih proizvođača jagoda. Sazrijevanje i cvatnja idu brže nego obično, što utječe na kvalitetu plodova. Kupci stoga mogu primijetiti da jagode nisu izrazito slatke, no i to ovisi od plantaže do plantaže. Ipak, jagodari su i ove godine zadovoljni i prinosom i cijenom, a i suradnja s Gradom Zagrebom koji je omogućio velik broj lokacija za prodaju mimo tržnica ide im na ruku.

Zagrebačke jagode moći će se na ulicama i trgovima kupiti do 10. lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.