Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački folkoraši u srcu grada

27.05.2023.

15:34

Autor: Radio Sljeme

Zajednica folklornih amatera grada Zagreba

Zajednica folklornih amatera grada Zagreba

Foto: Ivana Čutura / Radio Sljeme

Kulturno - umjetnički program "Zagrebački pušlek tradicije i folklora - blago koje ne smijemo izgubiti" održan je na središnjem gradskom trgu. Druženje uz pjesmu iz ples organizirala je Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba s ciljem promocije svojih aktivnosti, ali i očuvanja hrvatske tradicijske kulture i folklorne baštine.


Ovo je naš prvi Pušlek i želja nam je da on preraste u tradiciju, rekao je predsjednik Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba Drago Topolovec. Dodao je kako je on svojevrsna najava Smotre folklornih amatera koja će se održati idućeg mjeseca.


- Tu je otprilike četrdesetak kulturno - umjetničkih društava i njihovih predstavnika, od četiri, pet godina pa do 90 godina starosti, ili mladosti. Onda nam je tu još i 45. Smotra folklornih amatera 10. lipnja, počinjemo u Maloj dvorani Lisinski, dakle punih 45 godina svi ti KUD - ovi su dužni nastupiti na toj Smotri i onda pokazuju ono što su novo naučili ili što su utvrdili iz prethodnih godina i da se vidi da to sve skupa živi, a onda je tu i 15 godina osnutka Zajednice folklornih amatera koja je osnovana na inicijativu KUD - ova kako bismo pomogli svima zajedno i bili jači te mogli bolje ostvarivati svoje ciljeve - ističe Topolovec.


Od zagrebačkih Šestina, Markuševca i Čučerja, preko Zagorja, Međimurja, Slavonije, Posavine, pa sve do Istre i juga Hrvatske, članovi Zajednice njeguju običaje iz svih tih krajeva. Tu su i pjesme, plesovi, ali i raskošne nošnje.


- Ovo je prigorska nošnja, na glavi mi je rubec, potom su tu mašlek, privezač, kraluši, lajbek i pregača, a dolje su mi čizme - kaže članica Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva "Podgorac" iz Gračana Anđelka Antolović. U Društvu je aktivna već 30 godina.


Iz brojnih folklornih društava navode kako financijskih sredstava za njihov rad nedostaje. Apeliraju stoga na veću podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture u očuvanju baštine za generacije koje dolaze.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.