Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zagrebački holding najgore ocijenjeno trgovačko društvo"

08.02.2019.

12:55

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački Holding nije koristio vanjske usluge svrhovito i ekonomično, zaključak je izvješća Državnog ureda za reviziju. Revizija učinkovitosti korištenja vanjskih usluga napravljena je u 36 trgovačkih društava od čega je Holding najgore ocijenjen. O svemu su upozorili iz gradskog SDP-a.

Revizija učinkovitosti uključuje razdoblje od 2015. do 2017. Njezini ciljevi su bili provjeriti koriste li trgovačka društva usluge svrhovito i ekonomično te jesu li potrebe za nabavom usluga opravdane i obrazložene. Od 36 društava koja su revidirana, tri su u vlasništvu države, a ostale u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Zagrebački holding najgore je ocijenjen, upozorava prvi čovjek gradskog SDP-a, Gordan Maras - Tamo se, u Zagrebačkom holdingu, ne zna, u smislu korištenja vanjskih usluga, 'tko pije, tko plaća'. Radi se na netransparentan način i radi se na način da ne funkcionira sustav kako bi trebao funkcionirati. Ravidirano je 2, 2 milijarde kuna vanjskih usluga, a što je najgore od svega iz godine u godinu sve više i novca se troši na vanjske usluge.

Tri su društva koristila vanjske usluge svrhovito i ekonomično, isto tako i 32 društva, kod kojih su, međutim, potrebna određena poboljšanja, dok samo Zagrebački holding nije koristio vanjske usluge svrhovito i ekonomično te su potrebna znatna poboljšanja. Državni ured za reviziju nabrojao je njih više od 60, kažu iz SDP-a našeg grada.

Maras navodi još jednu zanimljivost - Kada se govori o najmu automobila, nevjerojatno je da je Zagrebački holding procijenio da će im trebati 7 milijuna pređenih kilometara, a da su iskoristili tri milijuna. Neke od tih stvari sugeriraju da se možda i pogodovalo nekima koji daju te vanjske usluge jer očito je da tu plana, sustava i transparentnosti nema nikakve.

SDP-ovci stoga traže gradonačelnika Bandića i predsjednicu Uprave Holdinga Anu Stojić Deban, da se prime posla i da ne troše novac javnih obveznika uludo jer racionalnim upravljanjem Holdingom prirez i cijene komunalnih usluga mogu biti niže.

Općenito o izvješću revizije pogledajte ovdje, a detaljno o Zagrebačkom holdingu ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.