Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački lavići traže imena!

10.09.2016.

15:06

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zoološki vrt grada objavio je kojeg su spola mladunci u obitelji lavova. Za lavlju mladunčad traži se jedno muško i jedno žensko ime. Zagrepčani su pozvani da puste mašti na volju do 14. rujna, a objava imena koja su dobila najviše glasova, bit će u utorak, 20. rujna.

Nikome nije bilo lako čekati, ali htjeli smo spol mladunaca utvrditi tako da u najmanjoj mjeri uznemiravamo njih i njihovu majku Nyotu. Zato smo pričekali da se odvažnije krenu odvajati od majke. Strpljenje nam se isplatilo. Mladunci su na miru pregledani i utvrđeno je da su brat i sestra. Utoliko će i biranje imena lavićima biti uzbudljivije. Putem naše Facebook stranice tražimo, dakle, po jedno muško i žensko ime, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok te pozvao građane da puste mašti na volju. Pritom je obraćajući se treneru Dinama Zlatku Kranjčaru koji je s prvom momčadi Dinama posjetio Vrt, kazao u šali kako bi se mali muški lav mogao zvati i Cico.

Zlatko Kranjčar okupljenima je sugerirao da nadahnuće za imena lavića pronađu u odličjima najbogatijoj generaciji hrvatskih olimpijaca. S tim su se prijedlogom složili i njegovi prvotimci kojima je posjet Vrtu zamijenio zajedničku šetnju, jedan od obveznih rituala pred utakmicu.

Lavlja obitelj ostavila ih je bez daha. Živahni su i lijepo napreduju iz dana u dan, pa im majka dopušta i veća udaljavanja. Lavići su sada već istražili svaki kutak svoje nastambe, a iako ih majka potiče na samostalnost, brižno ih prati pogledom. Unatoč spolnoj razlici brat i sestra se ponašaju jako slično i tako će biti do njihove spolne zrelosti. Slično i izgledaju jer će se kod mužjaka prve naznake grive početi pojavljivati tek sa šest mjeseci. Sada im se mliječni zubi mijenjaju u trajne, a počeli su jesti i meso, kazala je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Na Facebook stranici Zoološkog vrta grada Zagreba građani mogu predlagati imena za laviće do srijede, 14. rujna. Tada će ocjenjivački sud Vrta izabrati po pet najboljih za svako mladunče. Potom će tijekom vikenda građani moći glasovati za ona koja im se najviše sviđaju, a objava imena koja su dobila najviše glasova, bit će utorak, 20. rujna 2016. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.