Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić: Upute za Trodnevlje i Uskrs

07.04.2020.

08:30

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Nadbiskup Bozanić poručio je svećenicima i vjernicima da se treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, koje se odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika, A, kršćanska ljubav neka na temelju vjere pridonese jačanju brižnosti, utjehe i sigurne nade.

Zagrebački je nadbiskup, kardinal Josip Bozanić pridržavajući se posebnih odredaba i naputaka što su ih na temelju općih državnih propisa dale Nadbiskupija i Hrvatska biskupska konferencija te u skladu sa svećeničkim pozivom i službom, nastojeći pomoći u olakšavanju teškoća od bolesti Covida-19 i potresa, odredio smjernice prema Velikom tjednu.

Veliki tjedan

Kao i za ostala liturgijska slavlja, naglasio je, trebat će se organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora. „Tamo gdje je moguće, neka se po dekanatima ili krajevnim pastoralnim područjima organiziraju izravni prijenosi tih slavlja i obreda na mjesnim i krajevnim radijskim i televizijskim postajama te s pomoću elektroničkih priloga“, dodao je.

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se zbog posljedica potresa odgađa Misa posvete ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prijepodne, pa će se dan i mjesto naknadno odrediti.

„U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu“, izvijestio je kardinal i dodao kako se na kraju toga slavlja ispušta i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.

Svećenici na župama, istaknuo je, mogu koncelebrirati u slavlju Mise Večere Gospodnje, a iznimno se svim svećenicima daje dopuštenje da toga dana, na prikladnome mjestu, slave misu bez naroda.

Na Veliki petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne, podsjetio je nadbiskup Bozanić i dodao kako će se Zagrebačkoj nadbiskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv: Za pogođene u vrijeme pandemije. Nadbikup poručuje kako treba pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu nekolicina nazočnih pojedinačno pristupi Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od Križa te kleknu ili se naklone, a Križ se ne ljubi niti se dodiruje.

Uskrs i odgoda slavlja Prve svete pričesti i Svete potvrde

„U slavlju Vazmenoga bdijenja na početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija“, istaknuo je nadbiskup Bozanić i dodao kako se na početku zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev (Exsultet).

U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja i nema blagoslova krsne vode, istakno je nadbiskup Bozanić.

Za blagoslivljanja jela na Uskrs, ovlastio je roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve“, istaknuo je i dodao kako se pritom također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom jer je dovoljna molitva i znamenovanje križem.

Odgađaju se sva najavljena slavlja Prve svete pričesti u župama i sakrament Svete potvrde jer ih u nastalim okolnostima nije moguće organizirati.

„Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem“, poručio je i dodao kako se roditeljima, djedovima i bakama pruža mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima.

Time, smatra, ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.

Pomognite potrebitima putem župnog Caritasa

Pozvao je i na zauzetost kršćanskom ljubavlju jer to traže okolnosti u kojima živimo. „Neka se razvide mogućnosti da se, poglavito putem župnih Caritasa, pomogne potrebitima, posebno stradalima od potresa“, istaknuo je i pozvao mlade da nakon odgode Susreta hrvatske katoličke mladeži i dalje osluškuju što im Krist govori i da učine što im On kaže.

Svećenicima je poručio da kao pastiri, ne štedeći snagu, budu i dalje uza svoj narod: u molitvi za njega, u duhovnoj blizini, u poučavanju i upućivanju, u svakovrsnoj brizi za bližnje, zajedno sa svojim vjernicima, svjesni da je i u ovome vremenu potrebno posebno vjerničko i domovinsko zajedništvo.

Sve vjernike, poručio je, pozovite da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi.

Molitva u otajstvu "kućne Crkve"

„Tako se može očitovati važnost i otajstvo 'kućne Crkve', one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života“, istaknuo je nadbiskup Bozanić i poručio svećenicima i vjernicima da se treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika,  istaknuo je i dodao kako je kršćanska ljubav uvijek dovoljno maštovita da na temelju vjere pridonese jačanju brižnosti, utjehe i sigurne nade.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.