Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački solisti na Dolcu održali mini koncert posvećen Ivi Robiću

21.01.2023.

13:41

Autor: Radio Sljeme

Solisti za Ivu Robića

Solisti za Ivu Robića

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Zagrebački solisti u subotu ujutro su na tržnici Dolac održali tradicionalni besplatni mini koncert za građane, a ovogodišnji nastup posvetili su i 100. godišnjici rođenja Ive Robića čije su pjesme, kako kažu, rasplakale Zagrepčane.


-Svirali smo svuda u svijetu, najvećim dvoranama i pred društvenom kremom, ali smo uvijek uzbuđeni kad se približava koncert na Dolcu. I ove godine su nas sugrađani opet oduševili, a vidim bilo je i suza. Datum je odabran i zbog točno 105 godina od rođenja našeg osnivača Antonia Janigra-, kazao je violinist Mislav Pavlin i primao čestitke okupljenih. 


Kultni gradski ansambl u siječnju obilježava godišnjicu svog prvog koncerta od kojeg je sada prošlo 69 godina te polako najavljuje slavljeničku 70-u. Publika na Dolcu uživala je u najavljenim skladbama J. S. Bacha, Ljube Katunarića, Ive Robića i Isaaka Dunajevskog, odnosno poznate 'Ta tvoja ruka mala', 'Jabuke i trešnje' i 'Ja ljubim'. Kako se publika nije htjela razići odsvirana su čak dva bisa, 'Noćas' Eduarda Gloza te Bachov Preludium br.6. 


Zagrebački solisti 80-ih su imali najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci su španjolskog kraljevskog dvora, a u Beču se za njih kaže: 'ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb' , a već nekoliko godina poklanjaju i koncerte građanima te sviraju na ulicama Zagreba i Hrvatske, stoji u priopćenju. 


Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od 70 nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. 


Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja. Uz mnoge svečane i humanitarne koncerte, u proljeće 2021. održali su i prvi koncert na potresom pogođenom području za razrušenu Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.