Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački studenti europski prvaci u debati!

19.08.2019.

12:45

Autor: Magdalena Pongrac

Zagrebački studenti europski prvaci u debati!

Zagrebački studenti europski prvaci u debati!

Foto: - / -

Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili su prvo mjesto na europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu u Ateni. U kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik plasirali su se i u finale Open kategorije u kojoj se natječu izvorni govornici.

Tako su Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta nastavili odličan niz rezultata zagrebačke i hrvatske debate. 

Za uspjeh im je bilo potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja. Raspravljali su o dužničkoj krizi u Grčkoj, prosvjedima u Hong Kongu, policijskoj brutalnosti te filozofskim konceptima kao što je banalnost zla. Duboke i zahtjevne teme rasprave, uz samo 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljenu stranu s kojom se debatanti ne slažu nužno na osobnoj razini čine debatu intelektualno iznimno zahtjevnom disciplinom. Tim više zadivljuje uspjeh naših studenata koji su imali i dodatnu barijeru – onu jezičnu.

Nastup na debatnim turnirima, pogotovo na europskim i svjetskim prvenstvima, ne iziskuje samo mnogo truda i vremena, već nažalost i mnogo novca. Na ovo smo prvenstvo uspjeli otići zahvaljujući financiranju od Studenrskog zbora i naših fakulteta te se nadamo da će donatori, kao i grad i Sveučilište nastaviti pomagati razvoju debate u Zagrebu. Pokazali smo da možemo mnogo pruži li nam se ruka i voljeli bismo da i buduće generacije dobiju takvu priliku. To je pogotovo nužno jer nemamo ni približno toliko razvijen debatni program kao mnoge druge institucije u Europi - objašnjava Tin.

Tin i Lovro ponosni su na svoj uspjeh, ali najviše od svega nadaju se da bi on mogao utrti put daljnjem razvoju sveučilišne debate u Hrvatskoj te njenoj većoj pozornosti i financiranju kako bi ona postala dostupna svima koji se njome žele baviti te kako ovakvi rezultati ne bi ostali izolirani slučajevi.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.