Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački učenici još su jednom pokazali svoju izvrsnost

04.04.2023.

12:51

Autor: Radio Sljeme

Nagrada "Professor Balthazar"

Nagrada "Professor Balthazar"

Foto: Tea Barić / Radio Sljeme

Zagrebački su učenici još jednom pokazali svoju izvrsnost. Nagradu „Professor Balthazar" ove je godine dobilo čak 340 učenika, a dodjeljuje se kao oblik službene zahvale i priznanja Grada Zagreba svim učenicima i mentorima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu osvojili prvo, drugo ili treće mjesto

Uz učenike, nagradu je osvojilo i 232 mentora zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te dva zbora. Oni ulažu mnogo truda kako bi postigli što bolje rezultate na natjecanjima, a ova je nagrada samo jedan od dokaza njihovog truda. Dobitnici nagrada Maša iz OŠ Juraj Kaštelan i Vid Krešimir iz Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, podijelili su s nama svoje dojmove i što im znači ova nagrada. 


- Osvojila sam prvo mjesto na državnim natjecanjima iz informatike, astronomije i francuskog jezika, drugo mjesto iz fizike i treće mjesto iz matematike. Svi predmeti su bili izazov, ali me isto tako zanimaju ti predmeti. Sretna sam što je moj rad na neki način prepoznat i znači mi kao motivacija i poticaj za dalje, istaknula je Maša. 


- S astronomijom sam se prvi put susreo prije otprilike pet godina, a na državnom sam natjecanju iz tog predmeta osvojio treće mjesto. Nadam se da će se malo više poticati ljude da se njome bave. Isto tako, astronomija, nažalost, nije standardni predmet u kurikulumu našeg obrazovanja, ali postoji kao fakultativni predmet, rekao je Vid Krešimir. 


Riječi pohvale, nagrađenim je učenicima uputio i gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Grad Zagreb je ponosan na to što, kada gledamo učenike osnovnih i srednjih škola na državnim natjecanjima, gotovo da nema područja u kojem zagrebački učenici nisu osvojili neko od prva tri mjesta. Iskreno se nadam da će netko od ovih učenika ili učenica, jednog dana biti na mome mjestu i dodjeljivati ovu nagradu, kao gradonačelnik, drugim učenicima, zaključio je Tomašević. 


Ovo je bio četvrti put da se dodjeljuje nagrada, a ona se odnosila na postignuća tijekom prošle školske godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.