Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački ugostitelji bore se s porezom i nedostatkom radne snage

08.11.2017.

14:37

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja, središnjem događaju na kojemu se okupljaju ugostitelji našega grada, predstavljen je niz zaključaka za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja i uvjeta za podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu.

Porezno rasterećenje, reprezentacija, nedostatak stručnih kadrova - samo su neki od problema s kojima se ugostitelji bore već godinama. Kako bi stali na kraj tim poteškoćama ugostitelji su na Forumu iznijeli zahtjeve koje imaju od države, a koji bi im poslovanje trebali učiniti lakšim i održivim. Snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 %, priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera u 100-postotnom iznosu, ukidanje poreza na potrošnju kojeg plaćaju jedino ugostitelji, povećanje udjela praktične nastave kod ugostiteljskih zanimanja i povećanje kvota za strane radnike, zahtjevi su koje je na radnom dijelu Foruma iznio predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica.

Ugostitelji su iznijeli i niz zahtjeva Gradu Zagrebu, poput zabrane postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme uz kioske i trgovine, ukidanja poreza na potrošnju, smanjenja koeficijenta komunalne naknade i sličnih nameta koji otežavaju njihov rad. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić smatra ih realnima i najavljuje realizaciju reformske mjere Vlade, a to je objedinjavanje svih inspekcija. Nije dobro za ugostitelje, ali ni za gospodarstvenike da u 16 ministarstava imamo 45 vrsta inspekcija. Inspekcija mora biti partner, a ne samo represivni aparat, naglasio je Mikulić.

I dok naš grad, ali i cijela Hrvatska, iz godine u godinu bilježe rekordne turističke rezultate, u praksi se naši ugostitelji itekako bore da postanu konkurentni i održivi. I dok donositelji odluka obećavaju promjene, ugostitelji se pitaju - koliko još na te promjene moraju čekati?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.