Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:17 / 20.03.2019.

Autor: Magdalena Pongrac

Zagrebački velesajam ravna se sa zemljom, niče neboder od 200 katova?

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački velesajam sravnit ćemo sa zemljom, a njegove sadržaje uključiti u projekt Zagrebačkog Manhattana - rekao je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za medije uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine. Bilo je riječi i o financiranju izgradnje rotora te sljemenske žičare.

Unatoč natječaju za prostorno-plansku dokumentaciju iz 2015., čini se da će Zagrebački velesajam dočekati neočekivanu sudbinu. Naime, gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako projekt Zagreb city, poznatiji kao "Grad u gradu" i Zagrebački Manhattan, predviđa rušenje Velesajma, kao i premještanje hipodroma, a u njemu neće biti ni stadiona koji se očekivao na Kajzerici - Natječaj ništa ne znači, mi ništa nismo prihvatili. Na plohi od osam hektara treba niknuti Kongresni centar i sve sadržajne sastavnice budućeg Zagrebačkog velesajma, a na ostalih milijun i nešto kvadrata se treba realizirati Zagreb city. Sele se hipodrom i igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i gradimo "Grad u gradu"! Investitori koji se budu pojavili će, na maksimalnoj cijeni bruto razvijene površine, definirati maksimalni BRP, taj nalog sam dao da se ugradi u prostorno-plansku dokumentaciju. Ako netko hoće napraviti neboder od 200 katova, neka ga napravi! Zašto Zagreb ne bi imao jedan neboder od 200 katova?

Bandić je istaknuo da Grad još uvijek nije izabrao investitora za megaprojekt vrijedan pola milijarde eura. Nakon što se prošli tjedan sastao s investitorima iz Dubaija, tvrtkom Eagle Hills, idući tjedan putuje u Francusku kako bi se sastao s predstavnicima tvrtke Bouygues Batiment International.

A projekt rekonstrukcije remetinečkoga rotora dobit će 321 milijun kuna iz bespovratnih fondova Europske unije, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Naglasila je da isto planiraju i za izgradnju žičare, te da vrijednost projekata prijavljenih na fondove premašuje milijardu kuna - Mi smo na javni poziv, pored same rekonstrukcije rotora odnosno radova koji iznose 286 milijuna kuna s PDV-om, prijavili sve ostale aktivnosti od travnja 2017. Tako smo uspjeli prijaviti 330 milijuna kuna, a odobreno je 320,95 milijuna kuna. Također, pripremamo teren za financiranje izgradnje sljemenske žičare bespovratnim sredstvima.

Iako je izgradnja žičare započela bez osiguranih sredstava u proračunu, na što oporba kontinuirano upozorava, gradonačelnika to ne zabrinjava - Oporba je gore gablala dok sam ja radio s bagerom. Uvijek netko jambra, a netko radi! Žmikat ćemo do kraja sredstva Eurpopske unije, ja vjerujem u Europsku uniju, pa nismo postali članovi da bismo stajali u kutu! Ono što ne osiguramo, naći ćemo u rebalansu proračuna.

Gradska skupština sutra će raspravljati i o osnivanju trgovačkog društva Sportski objekti, no gradonačelnik se danas nije htio izjašnjavati o tome ima li podršku koalicijskog partnera HDZ-a, koji svoj glas uvjetuje time da se ne proda nijedan sportski objekt koji će novo društvo obnoviti. Na sutrašnjoj sjednici, zastupnici će glasati i o kreditnom zaduženju Grada za financiranje energetske obnove javnih ustanova.

Gradonačelnik Milan Bandić o "Gradu u gradu" i rušenju Velesajma

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.