Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:33 / 18.05.2022.

Autor: Hina

Zagrebački ZOO domaćin međunarodne konferencije o zaštiti životinja

Trodnevna konferencija

Trodnevna konferencija

Foto: Josip Regović / Pixsell

Europski zoološki vrtovi i akvariji blisko surađuju kako bi zaštita ugroženih životinjskih vrsta bila još učinkovitija - istaknuli su sudionici međunarodne konferencije o zaštiti životinja i njihovih staništa koja je u srijedu otvorena u Zagrebu. Riječ je o trodnevnoj konferenciji koju organizira Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), a okupila je 111 stručnjaka iz 70 institucija iz 24 zemlje. Najviše ih je iz Europe, no dio sudionika je iz Azije i Afrike.

Konferencija se održava svake dvije godine, no zbog pandemije u Zagreb je stigla nakon četverogodišnje pauze. Svaki put održava se u drugom europskom gradu gdje djeluje ustanova članica EAZA-e pa je tako ovogodišnji domaćin zagrebački Zoološki vrt. Stručnjaci govore o projektima u koje su uključeni - od zaštite ugrožene Pallasove mačke do reintrodukcije rijetkog ćelavog ibisa u prirodu. 


-Zaštita životinja je naša budućnost, budućnost zooloških vrtova. Zagrebački ZOO veliku pozornost pridaje projektima istraživanja i zaštite životinjskih vrsta-, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok. Kaže da neke projekte rade u sklopu EAZA-e, a neke vezane uz autohtonu faunu samostalno ili u suradnji s domaćim institucijama. Među životinjskim vrstama koje su u fokusu projekata su bijela roda, bjeloglavi sup, čovječja ribica, dinarski voluhar, primorska gušterica i planinski žutokrug, a upravo im je odobren LIFE projekt za očuvanje riječne kornjače. 


Izvršna direktorica Izvršnog ureda Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija Myfanwy Griffith kaže kako im je misija da napredni zoološki vrtovi i akvariji spašavaju životinjske vrste. -Važno je da se zoološki vrtovi kvalitetno skrbe o svojim životinjama, ali i da podupiru zaštitu životinja na terenu. Moramo znati koje životinjske vrste želimo držati u zoološkim vrtovima i zašto, te kako to pridonosi očuvanju i zaštiti životinjskih vrsta-, poručila je Griffith.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.