Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačku županiju vodit će tri različite stranke

20.06.2017.

14:45

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka županija na konstituirajućoj sjednici Skupštine ustanovila je članstvo te izabrala predsjedništvo koje u novom mandatu od danas počinje s radom. U Županijsku skupštinu Zagrebačke županije izabran je 51 zastupnik.

21 mjesto pripalo je koaliciji HSS-a, SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista, 15 mjesta koaliciji HDZ-a, HSU-a i HSLS-a te 8 mjesta Stranci rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS-u Braće Radić. Nadalje, Most je osvojio 4, a Živi zid 3 mjesta.

Članovi Skupštine većinskim su glasovima izabrali SDP-ovca Mihaela Zmajlovića za predsjednika, a na mjesto podpredsjednika zasjeli su MOST-ova zastupnica Ljubica Ambrušec i HDZ-ovac Vladimir Bregović. Izbor za predsjednika Skupštine Zagrebačke županije je čast, ali i obveza. Želim svima da ovaj rad skupštine Zagrebačke županije, zajedno sa županom i njegovim timom, uvijek bude na dobrobit građana i da odlukama koje ćemo donositi podižemo kvalitetu života u Zagrebačkoj županiji. Ne sumnjam da će to tako i biti, rekao je Zmajlović, a Bregović dodao da HDZ očekuje konstruktivan rad i usmjeravanje Županije prema iskorištavanju mogućnosti koje pruža poslovanje, pogotovo iskorištavanje fondova Europske unije.

Činjenicu da se na čelu Skupštine nalaze zastupnici iz triju različitih stranaka župan Stjepan Kožić smatra pozitivnom, jer će takvim sastavom najviše dobiti građani. Neće biti jednoumlje, a to znači niti jednoglasje, što je dobro da bi svi prijedlozi bili kvalitetnije pripremljeni. Za očekivati je da ako to tako ne bude, moguće je da ne budu prihvaćeni. Prema tome, vrlo mi je jasna poruka, znam što mi je činiti, a činit ćemo tako da maksimalno kvalitetno radimo na dobrobit svim žiteljima Zagrebačke županije, istaknuo je Kožić.

Kako će u ostvarivanju predviđenih projekata funkcionirati novi sastav Županijske skupštine tek ostaje za vidjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.