Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebu je potrebna strategija urbane sigurnosti

13.02.2023.

13:21

Autor: Radio Sljeme

Sigurnost u Zagrebu

Sigurnost u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Unatoč energetskoj nesigurnosti, elementarnim nepogodama i ratu na istoku Europe Zagreb je siguran grad, zaključeno je na stručnoj konferenciji o strategiji urbane sigurnosti Grada Zagreba održanoj u Gradskoj skupštini. 

Donošenje sigurnosnog okvira za grad Zagreb u bližoj budućnosti jedan je od prioriteta Grada kada je riječ o strategiji urbane sigurnosti. A posljednja statistika Policijske uprave zagrebačke pokazuje da je Zagreb, za sada, siguran grad , rekao je zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet.


-Zagreb je siguran grad, ali možemo se složiti da živimo u nesigurnim vremenima, potresa, pandemija, i u tom smislu dobro je da složimo neki sigurnosti okvir za ovaj grad. Ja bih rekao da je ured za mjesnu samoupravu, pripajanjem sa onim bivšim uredom za hitne situacije, dobio sasvim novi smisao jer smo dobili one koji dobro poznaju teritorij i one koje dobro poznaju sigurnost, i mislim da sinergija jednog i drugog samo može dati dobar učinak- 


U narednom periodu kroz širu raspravu želimo sa građanima i stručnjacima donijeti zaključak što je potrebno da Zagreb bude još sigurniji - kaže Andro Pavuna pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu civilnu zaštitu i sigurnost.


-Ideja je da uključimo jednu stručnu i akademsku javnost, eminentne stručnjake iz svojih područja, koji imaju različite perspektive, da nam daju svoje ideje što oni misle da bi trebalo biti uključeno, i kako oni misle da bi se trebali pripremiti za to-. 


Konsenzusu uoči donošenja strategije, trebale bi doprinijeti i šire rasprave o sigurnosti koje će se provesti u vijećima gradskih četvrti i nadležnim gradskim uredima.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.