Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebu trebaju Europska povelja o ravnopravnosti spolova i Građanski odgoj

08.03.2018.

15:27

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Zagreb što prije treba pristupiti Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova, te uvesti Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u sve gradske škole - istaknuli su gradski zastupnici SDP-a povodom Međunarodnoga dana žena.

Problem femicida i nasilja nad ženama jedan je od gorućih problema našeg društva, stoga je klub zatupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska uputio prijedlog Gradskoj skupštini o potpisivanju Europske povelje za ravnopravnost spolova. Razlog tome je što je Hrvatska, od 28 europskih zemalja, po ravnopravnosti spolova, na poražavajućem 24. mjestu, pojasnila je SDP-ova Tamara Čubretović. Načela koja sadrži ova povelja su, između ostalog, rješavanje pitanja diskriminacije i nepovoljnog položaja žena u društvu, ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u svim oblicima odlučivanja i uklanjanje rodnih stereotipa. Ukoliko se potpiše ova Povelja, Gradu Zagrebu je potrebno da nakon dvije godine usvoji akcijski plan i tada će se mjeriti konkretna načela, odnosno koliko će se ona implementirati unutar naše zajednice.

Uz to, Gradskoj skupštini predlažu da usvoji prijedlog prema kojem bi Zagreb, po uzoru na Rijeku, uveo Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u sve 5. i 6. razrede osnovnih škola koje je osnovao Grad Zagreb. Najvažnije što dobivamo uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja je to da djeca uče o svim važnim društveno-političkim temama, a posebno o temama ljudskih prava, zdravoj prehrani i, ono najznačajnije, djeca su u Rijeci učila o svim opasnostima društvenih mreža, rekao je SDP-ov Matej Mišić.

S obzirom na njegovu važnost i pozitivne rezultate iz Rijeke, traže da se Građanski odgoj u naš grad uvede najkasnije do početka školske godine 2019./2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.