Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrepčane će prevoziti autobusi na vodik

04.03.2021.

14:36

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Zagreb bi za dvije do tri godine trebao dobiti prvih 20 autobusa za javni prijevoz na vodik, uz vrijednost investicije od 25 milijuna eura, najavljeno je na potpisivanju sporazuma o suradnji Ine i Grada Zagreba na uvođenju vodika u javni gradski prijevoz.

Sporazum između Ine i Grada Zagreba potpisali su zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te članovi uprave Ine Niko Dalić i Darko Markotić.

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević - Žgela istaknula je kako se radi o daljnjim ulaganjima u alternativna goriva. Riječ je o nabavi 20 autobusa s pogonom na vodik, a u ZET-ovom pogonu u Podsusedu planira se također i izgradnja punionice na vodik. Žgela očekuje da se projekt realizira kroz sljedeće dvije do tri godine, s tim da će se prva godina dana potrošiti na pripremu tehničke dokumentacije.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba Mirka Jozić istaknula je da se radi o prvom projektu početka masovne primjene vodika na području Zagreba i Hrvatske.

- Stvaramo novo tržište za taj energent budućnosti. Procijenjena vrijednost 20 autobusa na vodik i prateće infrastrukture je 25 milijuna eura, a financirat će se bespovratnim sredstvima EU-a - kazala je Jozić.

ZET-ovu autobusnu flotu danas po njezinim riječima čini 441 autobus prosječne starosti 10,9 godina, koji godišnje pređu ukupno 29 milijuna kilometara. U proteklih nekoliko godina, kazala je, flota je modernizirana, pa solidan dio autobusa, primjerice, vozi na plin.

Naglasila je da je u budućnosti nužan zaokret prema vozilima bez štetnih emisija - dakle ili električni autobusi ili autobusi na vodik - a razmišlja se da vodik, jednog dana, pogoni i vozila za sakupljanje otpada.

Član Uprave INE Niko Dalić rekao je da je vodik gorivo čiste energije, bez štetnih plinova, kao i da se pri vožnji vozila s pogonom na vodik ne stvara buka. Zadovoljan je što su prednost vodika prepoznali i ZET i Zagreb. Ina je po njemu snažno posvećena očuvanju okoliša, te će i dalje razvijati upotrebu vodika. Dalić se nada da će i drugi gradovi prepoznati primjer kojim je krenuo Zagreb.

Jelena Pavičić Vukičević ističe da više ne možemo govoriti da zelene tehnologije ulaze na mala vrata, već su odavno u našim životima.

- U sljedeće dvije godine očekuje nas velika infrastrukturna investicija na prostoru Podsuseda, ulazak 25 milijuna eura kroz EU-ove fondove -rekla je Pavičić Vukičević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.