Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrepčane iznenadio Trojanski konj

06.05.2015.

16:16

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na glavnom gradskom Trgu - postavljen je osam metara visok trojanski konj. Riječ je o simboličnoj j poruci Zelene akcije uz još nekoliko udruga - koje se protive trgovinskom sporazumu između SAD-a i Europske unije.

Trojanskog konja postavila je Zelena akcija u suradnji s BRID-om, GONG-om i Zaustavimo TTIP. Njihov je cilj - građanima skrenuti pozornost na pregovore izmedju SAD-a i EU. 

"...TTIP je najveći trgovinski sporazum u povijesti, a javnost je isključena iz pregovora. Sporazum bi multinacionalnim kompanijama omogućio korištenje opasnih i za okoliš štetnih tehnologija poput GMO-a, koji je u EU većinom zabranjen..." - upozoreno je, među ostalim.
Trojanski se konj ipostavlja se u mnogim europskim metropolama. Organizatori prosvjeda zalažu se za ekonomski sustav koji ne šteti ljudima i okolišu te se protive sklapanju sporazuma koji oslabljuju zaštitu okoliša,radnih i socijalnih prava. 

Pozvali su i građane da potpišu peticiju protiv TTIP-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.