Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zakon o sportu diskriminira šahiste?

18.01.2017.

14:39

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zakona se treba pridržavati, no, što kada zakonske norme postanu puko birokratsko slovo na papiru, čineći više štete nego koristi onima na koje se odnosi? Čini se da Zakon o sportu nije daleko od takve definicije kad se radi o sportskoj disciplini - šahu.

U zagrebačkom Šahovskom klubu "Ericsson - Nikola Tesla" djecu treniraju volonteri, a medalje na šahovskim natjecanjima osvajaju svi - djeca, umirovljenici i osobe s invaliditetom. Međutim, na vrata Kluba pokucala je sportska inspekcija i pokvarila ovu idilu. Naime, Zakon o sportu propisuje da treneri-volonteri moraju s klubom sklapati pisane ugovore, te imati završen barem prvi stupanj Kineziološkog fakulteta, iako na tom fakultetu katedra za šah uopće ne postoji. Protiv umirovljenog inženjera elektrotehnike, Zdravka Margitića, koji je tajnik tog Kluba i dugogodišnji trener-volonter iz tog je razloga pokrenut prekršajni postupak. Margitić smatra da je Zakon o sportu pisan da se stvori monopol samo onim ljudima koji su završili Kineziološki fakultet. Sportski inspektor je našao veliki krimen i Klubu i meni, jer nismo potpisali ugovor o volontiranju. To je da pamet stane! O tome nisam nikad razmišljao, u šahu sam prisutan već 60 godina i nikad nikakvih takvih ugovora o volontiranju (nije bilo), jer se nisu isplaćivali nikakvi novci, istaknuo je Margitić.

No, to je tek dio problema. Zakon propisuje da u sportskom natjecanju mogu sudjelovati samo oni kojima je u razdoblju od 6 mjeseci prije natjecanja utvrđena opća zdravstvena sposobnost. Tako svaki natjecatelj mora imati liječničko uvjerenje da je zdrav, a isti liječnički kriteriji po Zakonu primjenjuju se na sve sportove te na sve dobne skupine. Tvrdim da nijedan klub ne radi takva liječnička uvjerenja! Ni na Kubi, gdje sam radio 6 godina, nisam čuo za tako nešto! U šahu se to nigdje u svijetu ne traži. I prednost šaha je što ga mogu igrati svi, od djece do staraca! U Zagrebu postoji klub "Stjepan Bosak" u kojem se okupljaju i teški invalidi u kolicima, neki od njih zavise od asistenata tj. pomoći drugih ljudi i mislim da njima mnogo znači da se takmiče u normalnim sredinama s nama ostalima, rekao je Margitić.

Kako je šah specifičan sport te su do sada u šahovskim natjecanjima mogle sudjelovati i osobe s invaliditetom i stariji ljudi, čini se da je ovakav zakon prema njima diskriminirajuć. Predsjedniku Zagrebačkog šahovskog saveza, Nenadu Škari, nije jasno kako je takav Zakon uopće mogao biti donesen. Zakon o sportu je vrlo nespretan. Naravno da su tim Zakonom najviše zakinuti mali sportovi. Sportska inspekcija vjerojatno sada postupa u skladu s tim Zakonom, a da je Zakon loš, je. Nema nikakve logike u tome da se za igranje šaha traže nekakva posebna liječnička uvjerenja i tako dalje. Međutim, za treniranje šaha s djecom postoje licence FIDE Svjetske šahovske federacije i to treneri Zagrebačkog šahovskog saveza imaju, izjavio je Škare.

Ovim normama Zakon o sportu upisao se na dug popis apsurdnih zakona u našoj zemlji, a vidjet ćemo hoće li to koga potaknuti na njegovu izmjenu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.