Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:30 / 05.03.2018.

Autor: Čarles Gržinić

Zakon o zaštiti osobnih podataka u EU i Hrvatsku stiže 25. svibnja 2018.

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Kritične točake Zakona o zaštiti osobnih podataka, čija primjena započinje 25. svibnja 2018.bili su tema konferencije za novinare koju je u zgradi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja danas održala pravnica i stručnjakinja za digitalne komunikacije, Ana Keglović Horvat .

U Hrvatskoj je svijest o zaštiti podataka na izuzetno niskoj razini. Iz tog razloga naglasila je stručnjakinja za digitalnu komunikaciju Ana Keglović Horvat edukacija je nužna jer za 80 dana u svim državama Europske unije slijede neka potpuno nova pravila. "Građani moraju znati da sada oni mogu tražiti provjeru kod pojedinih institucija što je o njima prikupljeno. Nakon upućenog zahtjeva odgovor na kućnu adresu moraju dobiti u roku od 30 dana. Ne dogodi li se to građani mogu aktivirati usluge Društva za zaštitu potrošaća ." Objasnila  je Ana Keglović Horvat.

Problema će istaknula je Ana Keglović Horvat bit će i kod pojedinaca ali i institucija koja do sada nisu imali nikakvu edukaciju koja bi ih spasila od grešaka ili kazni. Za najteže povrede, teorijski to može biti 20 miliona eura ili 4% godišnjeg globalnog prometa agencije. Svakodnevnicu će pak diktirati prosudbe stručnjaka za provedbu ovog zakona. Njih u Europskoj uniji i Hrvatskoj nema i to otvara nove probleme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.