Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zakopavanje građevinskog smeća na Susedskom polju veliki problem

08.06.2018.

11:35

Autor: Margareta Jozinović

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

U Podsusedu se ilegalno zatrpava smeće i to na privatnim parcelama u blizini naselja i dječjeg igrališta između Susedskog polja i Priobalne ulice. Dugogodišnji je to problem na koji ukazuju tamošnji stanovnici, a ponovno smo o toj temi razgovarali u emisiji Moj firtl.

Na pojasu uz Savu postoji dio koji nije građevinski - iskorištava se pod izgovorom niveliranja parcele za nagomilavanje građevinskog i ostalog otpada, objasnio je jedan od sugrađana, Hrvoje Krstulović. Mi imamo foto-dokumentaciju i kronologiju od 2012. na dalje gdje se u prvom redu vadio šljunak, a onda se na tom istom mjestu zatrpavao građevinski otpad, a bile su i tko zna kakve još druge stvari koje su viđene. To se krenulo s jednom parcelom, pa drugom pa trećom i sad ih imamo takvih šest koje su dignute preko metar i pol iznad razine ceste i zemlje, zatvrpavaju se i svi se izmiču od odgovornosti pod izgovorom da netko nije uhvaćen na djelu.

Mjesni odbor Podsused podnio je niz prijava na situaciju koja se događa no nije bilo velike promjene. Unatoč tome, unatrag pola godine formirala se mobilna ekipa komunalnog redarstva koja se bavi isključivo divljim odlagalištima otpada. Voditelj Odjela komunalnog redarstva Mladen Vidmar rekao je kako u posljednja tri mjeseca imaju koordinirane akcije s djelatnicima policije i ministarstvima. Proteklog tjedna na ovoj lokaciji, 100 metara odavdje, zatečeno je 10 teretnih kamiona natovarenih s građevinskim otpadom. Svi su zaustavljeni, zapisnički je konstatirano što voze, nitko nije imao popratnu dokumentaciju i svi će biti procesuirani dalje.

Spomenuti slučajevi bit će proslijeđeni resornom ministarstvu jer budući da se radi o privatnom zemljištu, kazne izriče njihova inspekcija. A i gradski ured za gospodarstvo priprema određene promjene vezane uz ilegalno zatrpavanje smeća koje bi se uskoro mogle naći pred gradskim zastupnicima u Skupštini. Cijelu emisiju poslušajte OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.