Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dolenec: Ulažemo velika sredstva kako bismo povećali broj mjesta u vrtićima

07.06.2023.

12:57

Autor: Radio Sljeme

Dolenec i Tomašević na otvorenju rekonstruiranog Dječjeg vrtića Botinec

Dolenec i Tomašević na otvorenju rekonstruiranog Dječjeg vrtića Botinec

Foto: Igor Šoban / Pixsell

U današnjoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" razgovarali smo sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec o različitim aktualnim gradskim temama. 

Jučer je završila faza predaje zahtjeva za upis djece u vrtiće, a dugogodišnji problem velikog broja neupisane djece se nastavlja. Ovoga puta situaciju pogoršava i ukidanje mjere roditelj - odgojitelj, čime se u vrtiće treba upisati dodatnih tri tisuće djece, no Dolenec tvrdi: 


- Osim vrtića koji smo otvorili u Kašini, imamo pet otvorenih gradilišta, dva su u nabavi, i dakle ukupno imamo 12 potpisanih ugovora o europskom sufinanciranju. Digli smo plaće, zapošljavamo odgojitelje, stipendiramo mlade ljude da biraju to zanimanje, Zagreb ima trajno otvoren javni poziv prema privatnim vlasnicima prostora koji su adekvatni, subvencioniramo dadilje, povećali smo subvencije privatnim i vjerskim vrtićima. Doista, na svim frontama radimo da to bude što prije i što bolje, ali smo otvoreno rekli da ove godine sigurno još neće biti bolje. Uložili smo ogromna sredstva iz proračuna i osigurali europska sredstva, rekla je Dolenec. 


Također, Dolenec je i rekla kakva je budućnost kina Europa. Njegova obnova ušla je u strateške projekte grada Zagreba. Ono je zaštićeno kulturno dobro i zbog toga je njegova obnova složen proces, istaknula je zamjenica gradonačelnika te odgovorila kada se očekuje otvorenje kina za posjetitelje.


- S obzirom da postoje elaborati vezani uz protupotresnu sigurnost, nakon tih elaborata je sasvim jasno da ne bismo smjeli s nikakvim skraćenim postupcima onda otvarati kino. Htjeli bismo također, u mjeri u kojoj je moguće, osigurati europska sredstva za obnovu kulturne infrastrukture, ali znajući kako funkcionira obnova zaštićenih kulturnih dobara, to je sigurno kompleksan projekt. Ja bih rekla da nije realno očekivati da bude gotovo za manje od godinu i pol, naglasila je Dolenec. 


Pojasnila je i kupovinu 20 novih tramvaja, marke Končar, koju je jučer najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Naime, za njima postoji velika potreba, s obzirom da 20 godina nije bilo investicija u tramvaje u Zagrebu. 


- Kada ostvarujemo europska sredstva za kupnju novih autobusa ili tramvaja, oni su isključivo zamjena postojeće 'flote', što znači da vi morate za onaj broj tramvaja koje kupite iz europskih sredstava, izvesti iz prometa one koji su najstariji. Tako da, tim sredstvima, obnovom 'flote' mi ne povećavamo zapravo broj vozila. U tom smo smislu onda pripremili postupak nabave rabljenih tramvaja, čime bismo stvarno pojačali broj tramvaja, istaknula je Dolenec. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici