Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zapaljena prva svijeća na menori u povodu Židovskog blagdana Hanuke

22.12.2019.

19:38

Autor: Čarles Gržinić

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu židovskog blagdana Hanuke, na Trgu bana Jelačića po 10 puta zapaljena je prva svijeća na menori. Svijeću su zapalili gradonačelnik Milan Mandić, izraelski ambasador u RH Illan Mor te rabin Pinchasa Zaklosa.

Hanuka jedan od najvećih židovskih blagdana, slavi se sredinom prosinca 25 kisleva. Tim se praznikom spominje događaj iz 164. prije Krista kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. S tim događajem povezana je i legenda o svjetiljci koja je nastavila gorijeti u Hramu , premda za nju nije bilo ulja. Iako je količina pronađenog ulja bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku dogodilo se čudo i ulje je trajalo 8 dana.

Na 10 paljenju svijeće bio je ambasador Izraela u RH Illan Mur

-Ja sam sretan što sam danas ovdje na proslavi paljenja prve svijeće Hanuke koja priča o velikom čudu koje se dogodilo židovskom narodu u zemlji naših predaka prije više od 2000 godina. Zagreb je predivan grad i mi zajedno uz Haniku možemo osjetiti atmosferu Božića koja također povezuje židove i kršćane u cijelome svijetu-

 

Hanuka je kroz stoljeća ostala praznik svjetla. Židovi zato svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake hanukije i to tako da svake večeri zapale po jednu svijeću.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.