Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zapaljeni su Trnjanski kresovi

07.05.2022.

21:59

Autor: Krešimir Vešnik

Trnjanski kresovi

Trnjanski kresovi

Foto: Krešimir Vešnik / Radio Sljeme

Zapaljeni su Trnjanski kresovi. Manifestacija je to koju je organizirala Mreža antifašistkinja Zagreba, u počast partizanskim postrojbama koje su 8. svibnja 1945. oslobodile Zagreb. 

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi, na paljenju Trnjanskih kresova pored Mosta slobode okupilo se mnoštvo ljudi. Prvi puta pokrovitelj manifestacije je Grad - Vratilo se na dostojan način obilježavanje 8.5., dana kada je Zagreb oslobođen. To je jako bitno, posebice u ovim vremenima stalne revizije povijesti: tko je bio okupator, tko je bio osloboditelj. Ključno je da se, jednom zauvijek, završe sve te rasprave i da se jasno kaže kada je bio dan oslobođenja Zagreba - rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ovo su sedmi Trnjanski kresovi. Cilj je obnavljanje tradicije koja je postojala prije tri desetljeća, kaže Karlo Držaić, član Mreže antifašistkinja Zagreba - Ideja je da se komemorira, s jedne strane i žrtva i sve ono što se događalo oko okupacije Zagreba, a s druge strane da se potiču antifašističke vrijednosti kao općeljudske među Zagrepčanima, ali i šire.

Paljenje kresova, bio je središnji dio programa, kojim su bile organizirane, među ostalim, izložbe, brojne radionice te glazbeni nastupi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.