Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zaplijenjeno preko 23 tone duhana

19.10.2015.

17:39

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U dvije prošlotjedne akcije Carinska uprava zaplijenila je više od 23 tona duhana, koji je trebao biti preprodan na hrvatskom 'crnom tržištu' čime bi država bila oštećena za više od 20 milijuna kuna, doznaje se u Carini.

Najveći dio zaplijenjenog duhana carinici su otkrili nakon što su na zagrebačkoj Veletržnici 14. listopada opazili kamion srpskih registracija za koji su utvrdili da je u Sloveniju uveo duhan koji je tamo ocarinjen, a potom umjesto u slovensko trošarinsko skladište vraćen u Hrvatsku radi prodaje na crnom tržištu.

Osim u kamionu duhan je pronađen i u podrumskom prostoru tržnice pa su carinici u zagrebačkoj zaplijeni oduzelo preko 20 tona duhana. Iznos trošarinskih davanja za toliku količinu duhana, a koji će počinitelji biti dužni platiti carina je procijenila na preko 11 milijuna kuna. U carini kažu da bi se od zaplijenjenog duhana moglo proizvesti više od 20 milijuna komada cigareta, čijom bi prodajom na 'crnom tržištu' država izgubila preko 21 milijun kuna.

Manja zaplijena od 3,6 tona duhana dogodila se na varaždinskom području, 16. listopada, a u carini kažu da su za tu količinu duhana utajena trošarinska davanja u iznosu od 1 milijun 800 tisuća kuna. Carina je izvijestila da se od 2013. kada je zabilježena pojačana nezakonita trgovima duhanom broj zaplijena uvelike povećao. Tijekom 2013. zaplijenjeno je ukupno 10 tona duhana, godinu kasnije  26 tone, a u prvih 10 mjeseci ove godine preko 37 tona duhana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.