Hrvatski radio

Radio Sljeme

Započela gradnja bukobrana uz Slavonsku aveniju

18.10.2017.

10:16

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros je počela gradnja sustava za zaštitu od buke uz Slavonsku aveniju u naselju Vrbik. Nakon usvajanja strateške karte buke grada Zagreba definirana su prioritetna područja za zaštitu od buke. Jedno od najprometnijih područja je upravo uz Slavonsku aveniju.

Uz Slavonsku aveniju kod naselja Vrbik mjerenja Brodarskog instituta pokazala su kako buka doseže skoro 90 decibela. Stanovnicima tog naselja stoga je još prije tri godine obećana izgradnja bukobrana.

Predsjednik Mjesnog odbora Vrbik Pero Kovačević rekao je kako 2011. godine, kada je proširena Slavonska avenija, buka za okolno stanovništvo postala nepodnošljiva pa su već tada peticijom zatražili da se riješi pitanje bukobrana.

Nakon ovoga, nadamo se da će konačno biti riješeno pitanje produženja Lucićeve ulice sa Slavonskom avenijom i da će se zaokružiti taj dio, što stanovnici Vrbika traže, rekao je Kovačević.

Vrijednost investicije iznosi tri i pol milijuna kuna, a sustav za zaštitu od buke planira se graditi i oko Držićeve petlje, uz Ulicu Cvijete Zuzorić.

Riječ je o implementaciji sustava za zaštitu od buke u potezu od ukupno 330 metara, 100 metara će se implementirati istočno te 230 zapadno od Ulice XIII Vrbik. Sama visina zidova iznosi 5 metara, a kako bi se postigao ugodan dojam ispred i iza samih panela, hortikulturno će se urediti područje, rekao je pomoćnik pročelnika Sektora za ceste, Krunoslav Tepeš.

Radovi na bukobranu planiraju se završiti za 120 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.