Hrvatski radio

Radio Sljeme

Započeo 15. tradicionalni ultramaraton Zagreb - Vukovar

18.10.2016.

14:43

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalni 15. memorijalni ultramaraton održava se u organizaciji Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga. Danas je sa Trga siječanjskih žrtava u Kustošiji 12 trkača krenulo "Putevima dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata." Trčat će se 5 dana, a krajnji cilj maratona je Vukovar.

Ultramaraton na relaciji Zagreb - Vukovar jedna je od najdužih utrka u ovom dijelu Europe. Dužina staze iznosi više od 344 kilometra, a natjecatelji je trebaju prijeći u 5 dionica. Od Zagreba preko Ivanić grada, Novske, Slavonskog Broda i Osijeka cilj je utrke stići do jednog od simbola vukovarskog stradanja - Ovčare.

Trči se u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na pripadnike svih ostalih postrojbi hrvatske vojske i policije koji su u rujnu i listopadu 1991. godine krenuli u pomoć tada opkoljenom Vukovaru. Karakter utrke je memorijalan, stoga kod svakog spomen obilježja svako jutro kada maratonci kreću polažemo vijence i palimo svijeće u spomen na poginule branitelje, rekao je dopredsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Siniša Šukunda.

Vijenac u čast braniteljima Domovinskog rata na Trgu siječanjskih žrtava položio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je kazao kako Hrvati kao narod moraju pamtiti svoju povijest i učiti iz nje kako se ona ne bi ponovila, te graditi bolju budućnost.

Trkači su na početku utrke bili odlično raspoloženi i motivirani unatoč kišnom vremenu. Za maraton ovog kalibra pripremali su se godinama i spremni su dati sve od sebe kako bi došli do cilja. Trojicu najbolje plasiranih natjecatalja očekuju novčane nagrade u iznosu od 2, 4 i 8 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.