Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zaposlenici Studentskog centra nastavljaju štrajk

21.11.2016.

15:36

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Štrajk zaposlenika Studentskog centra u Zagrebu u velikom je jeku. Nakon neuspjelih prošlotjednih pregovora sa Sanacijskom upravom do mirenja nije došlo stoga zaposlenici štrajkaju već šest dana. Dio zaposlenika Studentskog centra danas se okupio ispred Studentskog doma "Cvjetno naselje".

Nakon okupljanja ispred Studentskog doma, zaposlenici su štrajk nastavili u Studentskom centru na Savskoj. Uz natpise "Hoćemo raditi i od rada živjeti", "Bolje grob nego rob" i "Jedan život, jedna borba" prosvjedovalo je stotinjak nezadovoljnih radnika, a njihova poruka je jasna - traže od Sanacijske uprave da potpiše usuglašeni kolektivni ugovor, jer bi time zaštitili svoja radnička prava.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak radnicima je jutros poslao obavijest u kojoj ih, između ostalog, poziva da se vrate na svoja radna mjesta, jer time narušavaju ugled Sveučilišta i Studentskog centra. Odgovor sindikata bio je očekivan, oni smatraju da ugled Sveučilišta narušava Sanacijska uprava ne držeći se prethodnog dogovora. Radnike Studentskog centra pismenim putem poduprli su brojni studenti, sindikati i podružnice SC-a diljem Hrvatske, a neki studenti štrajkašima su se i pridružili. Studenti smatraju kako ih Sanacijska uprava drži za marionete time što ih naziva najvećim žrtvama ovih prosvjeda, te odbijaju takav pokušaj manipulacije. Zahtjeve radnika studenti podržavaju jer ih smatraju razumnim i legitimnim.

S obzirom da se današnja sjednica Sanacijskog vijeća održala u tajnosti, a upravitelj je napustio zgradu ne želeći razgovarati s radnicima, budućnost zaposlenika Studentskog centra u Zagrebu za sada ostaje neizvjesna, a štrajk se nastavlja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.