Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zapošljavanje rodbine u ZET-u je protuustavno"

28.07.2015.

12:55

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je "protuustavnim i protuzakonitim" potez Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a koji se na svojim internetskim stranicama 'pohvalio' da su s upravom podružnice dogovorili da prednost pri zapošljavanju u ZET-u imaju djeca ili supružnici njihovih radnika.

"Ja ne mogu vjerovati da je to napravljeno jer je to protuustavno i protuzakonito", odgovorio je Bandić na upit novinara u pauzi sjednice Gradske skupštine kad je doznao da je Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a objavio dogovor o prednostima pri zapošljavanju.

"Ustavno je pravo svakoga da ravnopravno konkurira za svako mjesto i za posao. Ako su to napravili to je neozbiljno i neodgovorno. Ne može se to raditi. To je suludo i neodgovorno. Ne vjerujem da je to to", rekao je Bandić.

Zapošljavanja u ZET-u komentirali su i šefovi zagrebačkog SDP-a i HDZ-a Davor Bernardić i Andrija Mikulić. Obojica drže, kao i Bandić, da se radi o dogovoru protivnom zakonima koji diskriminira sve ostale, osim rodbine ZET-a.

Priopćenjem se oglasio i ZET koji ističe da "Zagrebački električni tramvaj, kao i Zagrebački holding u cijelosti, posluje u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske i drugim važećim pravnim aktima te se u potpunosti ograđuje od konteksta bilo kakvog oblika nepotizma. Zapošljavanje se provodi prema jasno definiranim kriterijima, a u postupku konkuriraju svi kandidati koji ispunjavaju zahtijevane uvjete pojedinog radnog mjesta. Objavu Sindikata, prema kojoj je, navodno, postignut dogovor o prioritetima pri zapošljavanju, ocjenjujemo neutemeljenom i vrlo nespretnom interpretacijom s ciljem promidžbe same sindikalne organizacije, ipak, svjesni različitih pogodnosti koje proizlaze iz trenutnih ugovornih odredbi poslodavca s radnicima"-stoji u priopćenju

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.