Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zaprešić obilježava drugu godišnjicu potresa

28.12.2022.

13:22

Autor: Radio Sljeme

Potres Zaprešić

Potres Zaprešić

Foto: Robert Anić / Pixsell

Druga godišnjica od petrinjskog potresa obilježena je u Zaprešiću, gradu koji je u zagrebačkoj županiji najviše stradao. Čak sto obitelji moralo se iseliti iz svojih domova. U samom središtu grada za dva mjeseca kreće konstrukcijska obnova razine 2.

Brojka od sto zaprešičkih obitelji koji su morali iseliti iz svojih domova, podatak je koji govori o razmjerima štete, koju je petrinjiski potres napravio u zapadnom dijelu zagrebačke županije. Najviše su stradali građanski stanovi u samom centru Zaprešića, na Trgu žrtava fašizma, čiji predstavnik stanara Ivan Damjani govori


-U našoj zgradi stubište je jako oštećeno, stavili smo grede za svaki slučaj, nemamo grijanje, i nosivi zidovi dijela zgrade su u lošem stanju. Inače u zgradu živi gospođa od 80 godina koja se grije na klimu, i jedna obitelj se vratila s malim djetetom koje se rodilo nakon potresa-. 


A konačno je čvrsto i djelovanje Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva koje je primilo prvo riješenje o isplati novčane pomoći za obnovu zgrada. Da je postupak bio iznimno dug, iz Gradskog komunalnog potvrđuje Krešimir Tuđman


-Mogu reći da je odrađeno puno sastanaka, radi se o principu samoobnove, gdje su stanari odabrali model gdje oni samoinicijativno preko svog upravitelja pokreću taj postupak obnove. Ugovorili smo izradu elaborata postojećeg stanja. 


Građani Zaprešića cijelo su vrijeme imali podršku grada, rekao je gradonačelnik Željko Turk. Unatoč tome što Grad nije aktivni nosioc obnove, građane nismo prepustili samima sebi dodaje Turk. Izvođači radova za konstrukcijsku obnovu u centru Zaprešića trebali bi biti odabrani u veljači iduće godine.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.