Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zaprešiću prijeti zatvaranje odlagališta otpada

06.10.2013.

23:16

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo zaštite okoliša uputilo je Gradu Zaprešiću rješenje o zabrani odlaganja svih vrsta otpada na tamošnjem odlagalištu. No, kamo sa zaprešićkim smećem?

Zabrinjavajuću vijest za Zaprešić donosi Jutarnji list. Najavljuje se zatvaranje odlagališta u ukupno 18 gradova, a Zaprešić, Pazin i Trogir prvi su na udaru Ministarstva. Razlog za zabranu odlaganja otpada je nalaz nadležne Inspekcije zaštite okoliša koja je utvrdila da odlagališta nemaju valjane dozvole, te da već godinama na njima nije pokrenuta sanacija.

Zaprešićko odlagalište prostire se na gotovo 300,000 četvornih metara uz tvornicu Inker.

U Zaprešiću sada imaju 15 dana da pronađu rješenje za ovaj problem, jer nakon toga smeće koje zaprešičko komunalno poduzeće 'Zaprešić d.o.o.' prikuplja u gradu Zaprešiću i čak 6 okolnih općina (Brdovcu, Bistri, Mariji Gorici, Dubravici, Luki i Pušći) više neće moći na gradski deponij. Gradonačelnik Željko Turk morat će rješenje potražiti u susjedstvu. Gdje? Zagrebačka županija tek planira izgradnju Centra za zbrinjavanje otpada na području Ivanić Grada gdje bi u budućnosti trebao odlaziti i zaprešićki otpad. Dva grada iz županije, Samobor i Sveta Nedelja već godinama svoj otpad odlažu na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec. Hoće li pomoć u Zagrebu potražiti i Zaprešić?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.