Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zapruđani razgovarali o prometnim problemima

08.02.2017.

23:58

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu" za stanovnike gradske četvrti Novi Zagreb-istok, održan je sastanak u Mjesnom odboru "Zapruđe". Organizatori sastanka su bili ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Grad Zagreb i Udruga "Sindikat biciklista".

Na sastanku se razgovaralo o problemu nečišćenja parkinga od snijega, kanalizaciji, micanju kompostane iz Jakuševca, novim tramvajima, ali najviše je polemike izazvao problem pothodnika. U Novom Zagrebu-istok postoje gorući problemi. Jedan od tih je prijelaz iz jednog kvarta, sjever jug, to jest Avenija Dubrovnik i njezina dva pothodnika. Vijeće gradske četvrti već osam godina apelira, moli i traži gradonačelnika grada Zagreba da riješimo to pitanje posebno kada se odnosi na invalide i starije osobe koje ne mogu proći iz jednog kvarta u drugi. Postoje pothodnici, napravljen je jedan dio infrastrukture u tome, ali nikada proradila nije ta signalizacija prometovanja invalida, posebno preko stepenica. Mi smo kao vijeće čak išli u jednu investiciju zajedno sa gradom Zagrebom riješiti pitanje tih pothodnika, no, novci su utrošeni, ali realizacije nije bilo. Vijeće gradske četvrti ne može ići u ralizaciju jer je za to zadužen drugi gradski ured u gradu Zagrebu koji mora riješiti tehničko pitanje pothodnika, izjavio je potpredsjednik vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-istok , Dragutin Lacković.

Ovo je četvrti susret po redu. Prijašnji susreti bili su organizirani u gradskim četvrtima Črnomerec, Peščenica-Žitnjak te Donji grad. Posljednji će biti u gradskoj četvrti Trešnjevka.

Riječ je o EU finaciranom projektu na kojem je glavni koordinator udruga ODRAZ, partneri su "Sindikat biciklista" i grad Zagreb. Cilj je, zapravo, da se poveća participativnost građana, odnosno, sudjelovanje građana prilikom donošenja nekih odluka u prometu. Dakle, da se građanni aktiviraju da shvate da je promet javno dobro i da se u prometu imaju pravo izjasniti i reći što misle o nekim temama, kazao je voditelj projekta, Goran Lambelja iz udruge "Sindikat biciklista". 

Predsjednica ODRAZ-a Višnja Jelić-Mück rekla je: Bavimo se održivim razvojem pretežno na lokalnoj razini, ali djelujemo na svim razinama pa čak i na međunarodnoj. Tijek sastanka, teme i što je tu goruće, a što je, možda, manje važno, manje prioritetno, proizlazi od građana. Naš je cilj potaknuti dijalog između građana, tijela mjesne samouprave i grada. Indirektni cilj je da uspostavimo kulturu dijaloga. Svrha ovih naših dijaloga i susreta nije pronaći jedino, najbolje rješenje nego otvoriti razgovor i onda u nastavku tražiti to najbolje rješenje. Ovdje potičemo građane da u većoj mjeri koriste svoje samoupravne ovlasti. Vrlo mi je drago da je nekoliko građana reklo da su ovakvi susreti dobrodošli, da vjeruju u to, da su s voljom došli i da žele nastaviti razgovore. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.