Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zaraženi korisnici ne bi trebali boraviti u domovima za starije

05.11.2020.

19:08

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

U Zagrebu bi se trebala pronaći ustanova u kojoj bi bile smještene covid pozitivne osobe iz domova za starije, zaključeno je na zajedničkoj tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Gradske skupštine. Trenutačno je zaraženo 144 korisnika na 5 lokacija od njih 17.

- Trebala bi se naći jedna ustanova, odnosno prostor gdje bi bili stacionirani zaraženi, odnosno pozitivne osobe iz domova za starije osobe kako ne bi i dalje bile u domovima jer tamo šire zarazu i onemogućavaju normalan život ostalim korisnicima - istaknuo je predsjednik Odbora za socijalnu skrb, gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić.

Napomenuo je da je taj zaključak dva skupštinska odbora na tematskoj sjednici o stanju u domovima za starije na području Zagreba u skladu s Protokolom donesenim na nacionalnoj razini. Taj Protokol predviđa, kaže Kordić, izdvojeno zbrinjavanje starijih osoba oboljelih u domovima i to baš zato da se ne bi opteretili sami domovi jer oni nisu ni predviđeni za to, a niti imaju kadrovske mogućnosti.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, gradski zastupnik SDP-a i epidemiolog Branko Kolarić rekao je da je jedan od razloga sazivanja tematske sjednice bilo rješavanje problema izolacije pozitivnih korisnika domova za starije kako bi se spriječilo širenje zaraze unutar doma.

- Dakle, to nisu ljudi teško bolesni nego su sa asimptomatskim i s blagim simptomima, ali su oni izvor zaraze za druge korisnike u domu. Zbog toga bi ih trebalo izmjestiti na neku drugu lokaciju, kako bi spriječili širenje zaraze - objasnio je Kolarić.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč s tim se nije složio jer smatra da je zdravstveni sustav već oslabljen i opterećen. Poručio je da se svi trebamo disciplinirati koliko je to god moguće i ne širiti epidemiju koja je dobila velike razmjere.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da od 11 gradskih domova koji djeluju na 17 lokacija, na pet lokacija imaju covid pozitivne korisnike.

- Ukupno se radi o 144 korisnika koji su covid pozitivni, njih 13 je na bolničkom liječenju, a 56 je asimptomatskih - rekla je Galić. 

Zaključila je da još nije pronađen adekvatan objekt za takvu namjenu te da je veći problem nedostatak medicinskog osoblja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.