Hrvatski radio

Radio Sljeme

Žarko Manjkas Crvenkapa dobio park i spomen-obilježje

11.11.2017.

15:27

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrepčanin Žarko Manjkas - Crvenkapa, dragovoljac Domovinskog rata i heroj HOS-a, dobio je park i spomen-obilježje u Dubravi. Izaslanici predsjednice, ministarstvo branitelja, gradonačelnik te suborci i članovi obitelji jutros su položili vijence i odali mu počast u Ulici Vile Velebita.

Svečani program uveličali su jutros brojni uzvanici, a emocije su bile jake na spomen ovog mladića koji je s 24 godine položio život za svoju domovinu

Žarko Manjkas, kojeg suborci pamte po crvenoj kapi koju je nosio, uništio je 12 srpskih tenkova u Vukovaru i Bogdanovcima, a poginuo je u proboju iz Vukovara 10. studenog 1991. "Njegovo tijelo do danas nije nađeno pa je ovo spomen-obilježje jedino mjesto gdje mu mogu odati počast", rekao je Tomislav Josić iz udruge HVIDRA.

Hrabro je dao svoj život, ali iako se njegova svijeća ugasila, heroji se ne smiju zaboraviti, poruka je koja se mogla čuti danas na otkrivanju spomen-obilježja. Očuvati je mogu mlade generacije, pokazali su učenici osnovne škole Vjenceslava Novaka koji su se okupili u ime bivšeg učenika škole te recitirali i pjevali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.