Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zasad ništa od povećanja cenzusa za besplatan prijevoz umirovljenika

10.09.2022.

08:09

Autor: Radio Sljeme

Umirovljenica

Umirovljenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Raspitali smo se u gradskoj upravi namjeravaju li povećavati cenzus za besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza umirovljenicima. 

Iz grada su nam odgovorili da povećanje cenzusa za ostvarivanje navedenog prava trenutačno nije u planu s obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju koja je, kažu, nametnula prioritete u osiguravanju proračunskih sredstava za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba sugrađana. 


Ističu da Grad Zagreb za umirovljenike i osobe starije životne dobi osigurava različite vrste prava i usluga kao i brojne druge aktivnosti kojima nastoji poboljšati kvalitetu njihova života. Jedno od tih prava je i pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a sukladno Odluci o socijalnoj skrbi. Navedeno pravo mogu ostvariti umirovljenici i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, čiji su ukupni mjesečni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.


Naglašavaju da su od 1. rujna na snazi odredbe Odluke o socijalnoj skrbi na temelju kojih, sukladno utvrđenim kriterijima, sugrađani mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, naknadu za troškove stanovanja korisnicima prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji te novčanu naknadu korisnicima prava na doplatak za djecu.


Podsjećaju da je Grad Zagreb u lipnju 2020. godine donio i „Zagrebačku strategiju za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi za razdoblje od 2020. do 2024.“. U navedenom razdoblju provedbe Strategije, na temelju analiza i utvrđenih potreba starijih sugrađana, sustavno i planski radit će se na unapređenju postojećih mjera i razvoju novih, kao i povećanju cenzusa za ostvarivanje istih, a u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici