Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zašto je pčela važnija od čovjeka?

11.07.2017.

15:55

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zašto je pčela važnija od čovjeka?" ime je izložbe koju možete vidjeti u Hrvatskom prirodnoslovnom muzeju, a danas su predstavili i katalog koji će upotpuniti izložbu te pružiti odgovor(e) na postavljeno pitanje.

"Kada bi pčele nestale, čovjeku bi preostale samo 4 godine života", rekao je davnih dana Albert Einstein. Zbog oprašivanja koje provode, procjenjuje se da jedna trećina hrane za čovjeka na neki način ovisi o pčelama. Izložba je nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

"Pčele nazivamo anđelima prirode ili anđelima poljoprivrede. Kao jedna glavna karika životnih i hranidbenih lanaca, one su iznimno važne. Također,održavaju bioraznolikost", rekla je profesorica Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta.

Također, med koji proizvode je iznimno zdrav i siguran. Većina bakterija u njemu ne može živjeti. Pčele proizvode i vosak, pčelinji otrov, propolis, pelud te matičnu mliječ.

Sve o pčelama ili kćerima sunca, kako ih se zove, možete saznati u izložbi, ali i iz kataloga koji je danas predstavljen. Autorice izložbe su dr.sc. Iva Mihoci, viša kustosica i dr.sc. Zorana Sedlar, kustosica, a u pripremi kataloga pomogli su im prof.dr.sc. Ivana Tlak Gajger i Petar Crnčan.

"Katalog će lijepo upotpuniti izložbu. Predstavljene su informacije vezane za izložbu kako biposjetiteljmogao zapšamtiti što više informacija i izaći bogatiji iz muzeja", kaže Zorana Sedlar.

Ako ste spremni umanjiti svoju antropocentričnost ili egocentričnost te saznati više o pčelama, možete zazujati do Hrvatskog prirodoslovnog muzeja sve do kraja ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.