Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zašto na Horvaćanskoj cesti često puca vrelovod?

12.10.2021.

12:51

Autor: Krešimir Vešnik

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / -

Rano jutros, zapadni dio grada južno od Zagrebačke avenije, ponovno je ostao bez grijanja i tople vode. I dok je tijekom ljeta razlog bila revitalizacija vrelovoda, danas je to njegovo puknuće. Do sutra ujutro Jarun, Gajevo, Staglišće, Gredice i Vrbani bit će bez toplinske energije.

Po ljeti je bilo lakše izdržati bez tople vode, ali sada su živci sugrađana tanji. U zadnjih nekoliko godina, vrelovod na Horvaćanskoj kod Ulice braće Domany često puca. Zašto? - Najveći problem je, kako je taj vrelovod u blizini samog rubnjaka, odnosno slivnih voda sa ceste, on je ugrožen s agresivnim komponentama kojim se obrađuje cesta tijekom zime - objasnio je rukovoditelj Odjela eksploatacije u HEP-Toplinarstvu, Jurica Brnas. 

Kod velikih puknuća vrelovoda najveća je ugroza pad cijelog sistema, otkriva Brnas - Dolazi do naglog pada tlaka te toplana, bilo jedna ili druga, ne može osigurati dovoljnu količinu nadomjesne vode te se, zbog osiguranja cijelog postrojenja, zatvara i obustavlja isporuku toplinske energije za sve potrošače na toj toplani.  

Problematični dio se, stoga, izolira - Toplana pušta ostalim potrošačima toplinsku energiju. Taj dio gdje je puknuće je izoliran i sanira se. Nakon toga se pušta u normalnu funkciju - rekao je rukovoditelj.  

A baš ova dionica vrelovoda nije bila obuhvaćena nedavnom revitalizacijom - U planu je kompletna zamjena cijelog vrelovoda, do Vrbana kako bismo ugradili taj novi, predizolirani vrelovod koji je otporan na atmosferilije, odnosno utjecaj oborinskih voda i vlage izvana - najavio je Brnas.

Zamjena bi trebala biti gotova u roku od dvije godine, a do tada će tamošnjim stanovnicima najbolji prijatelj biti vremenska prognoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.