Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zašto Zagreb bliješti više od Beča i ima li rješenja za svjetlosno onečišćenje?

21.08.2022.

14:56

Autor: Radio Sljeme

Javna rasvjeta u Zagrebu

Javna rasvjeta u Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatski astronomi od sinoć su zatrpani upitima građana o čudnoj svijetlećoj pojavi iznad njihovih glava. Riječ je o satelitima tvrtke SpaceX Elona Muska koji pružaju uslugu brzog globalnog interneta. No ono što nekima pomaže, drugima odmaže. 

Starlinkovi sateliti nalaze se u niskoj orbiti, na visini od otprilike 550 kilometara. Netom prije izbacivanja iz rakete puno su niže pa izgledaju kao niz uzastopnih svjetala na nebu. Iznad naših glava svakodnevno leti više tisuća satelita, samo Muskovih je oko 3 tisuće, a američki milijarder u orbitu ih planira poslati čak 42 tisuće. Sateliti već sad stvaraju poteškoće na Zemlji, kaže nam predsjednik Astronomskog društva Beskraj, Saša Nuić.


- Ti sateliti već sad smetaju nama astrofotografima, ali i znanstvenicima u promatranju. Nema fotografije niti duže ekspozicije na kojoj neću imati prelet nekog satelita u vidnom polju fotografije. Dogodi se da mi kroz vidno polje prođe i do nekoliko satelita i uništi onaj dio ekspozicije koji mi je bio potreban - ističe Nuić. 


Još veći problem je tzv. svemirski otpad. 


- Nedavno smo imali slučaj da je Kina jedan svoj satelit uništila u atmosferi. Uokolo je palo nekoliko tisuća krhotina. Čak je i Međunarodna svemirska postaja morala minimalno mijenjati svoju orbitu kako je ne bi pogodila koja krhotina. Zamislite sad da se to kao jedna lančana reakcija počne događati učestalo na većem dijelu satelita. Praktički si nakon toga zauvijek možemo zatvoriti izlaz sa Zemlje u svemir - kaže Nuić.


Zagrebačke astronome godinama muči i svjetlosno onečišćenje koje proizvodi Zagreb, a koje je vidljivo do više desetaka kilometara udaljenih područja.


- Mislimo da u Zagrebu postoji velika mogućnost da se ta svjetlost reducira, pogotovo u narednom periodu u kojem se očekuju dodatne redukcije potrošnje energije. Možda bi odgovorne osobe na razini grada mogle intenzivnije razmišljati o tome da se okrenemo nekakvim zapadnim standardima i da Zagreb počne manje svijetliti nego daleko veći Beč - predlaže predsjednik Astronomskog društva Beskraj.


Ne bi bilo loše da gradska uprava primjeni navedeni savjet. Ako ne zbog astronoma, onda zbog ekologije i uštede energije, koja nam ne gine u predstojećem razdoblju. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici