Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zastupnici GLAS-a predlažu novi pravilnik za sljedeću organizaciju Adventa

28.01.2020.

12:42

Autor: Emina Dabo Hunjak

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči nadolazeće sjednice Gradske skupštine koja će se održati početkom veljače Klub gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika predstavio je dvije teme koje će izložiti na toj sjednici.

Nakon brojnih afera vezanih uz ovogodišnju organizaciju Adventa u Zagrebu, Klub gradskih zastupnika GLAS - a na sljedećoj će sjednici Gradske skupštine iznijeti novi prijedlog o zakupu javnih gradskih površina koji će uvjetovati i njihovo transparentno korištenje u vrijeme Adventa. Mnogo ranije znali bi se organizatori adventskih događanja kao i oni koji će na javnom natječaju u zakup dobiti popularne adventske kućice.

- Naš prijedlog ide u smjeru da se jednim posebnim člankom u toj odluci artikulira kako bi se proveo taj posao oko organizacije Adventa na način da se javni poziv uspostavi kao osnova za određivanje organizatora, da javni natječaj bude element po kojem će se dodjeljivati javne površine za privremene građevine ili kućice - rekao je zastupnik GLAS-a Stanko Kordić.

Osim toga, u ovom Klubu upozoravaju na nepoštivanje postojećeg pravilnika o prometnoj signalizaciji te lošu opremu na cestama, poput uspornika koji se razlikuju od ulice do ulice te tako otežavaju promet.

Kako bi oni poboljšali situaciju na prometnicama, rekla je predsjednica Kluba Anka Mrak-Taritaš.

- Mi idemo sa zaključkom koji ima dva elementa. Jedan element je da se pravilnik počne primjenjivati i da kad se rade nove prometnice primjenjuje pravilnik koji određuje visinu i vrstu uspornika. A drugi je da se u roku od dvije godine zamijene svi postojeći ležeći policajci i usklade s ovim pravilnikom - rekla je Mrak-Taritaš.

Podršku svojim prijedlozima očekuju i od vladajućeg kluba HDZ-a. Sjednica Skupštine održava se 6-og veljače.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.