Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klubovi zastupnika uoči Skupštine o gradskim podružnicama, dugu Holdinga; gradonačelnik najavljuje osnivanje nove tvrtke

11.07.2022.

15:47

Autor: Radio Sljeme

Gradska skupština

Gradska skupština

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U preko 20 točaka dnevnoga reda zagrebačke Gradske skupštine sutra se neće naći ni problem odvoza otpada, niti stanje u ZET-u. Dnevni je red više formalan nego sadržajan, komentirali su gradski zastupnici. Raspravljat će se o prijedlogu zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, izvješću o provedenim mjerama za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti te o izvješću o starijim osobama.


Mislav Herman iz HDZ-a upozorio je da je realizacija malih komunalnih akcija nikada lošija u posljednjih 20 godina. Kao primjer istaknuo je gradsku četvrt Sesvete koja je u šest mjeseci ostvarila svega 2 posto planiranog. Ni u drugim četvrtima nije ništa bolje, ističu iz HDZ-a, pa se vidi da u Zagrebačkim cestama vlada organizacijski kaos.


- Novi direktor nije znao na vrijeme osigurati famozni bitumen. I da postoji određeni problem u nabavci bitumena saznali smo u veljači ove godine kada je gradonačelnik Tomašević rekao da su svi problemi otklonjeni. Da je tome tako i da bitumena nema jasno nam govori situacija u kojoj zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja nakon što sanira određene cijevi, rupe ostaju još mjesecima - navodi Herman. Nakon raskidanja dugogodišnjeg ugovora s INOM za nabavu bitumena, Grad ga sada zbog porasta cijena derivata nabavlja po cijenama 150% višima nego ranije.


Klub SDP-a predložit će raspravu o uvođenju platforme "zviždač", što bi bio doprinos te stranke transparentnosti rada Gradske uprave i gradskih poduzeća. Gordana Rusak iz Stranke Milana Bandića osvrnula se na situaciju u kojoj se, kako kaže, sve ono protiv čega se Tomašević borio prije nego je postao gradonačelnik, sada dodatno pojačalo, primjerice porast gradskog duga. - Podsjetit ću da je Holding u onoj pandemijskoj godini imao dug od 60 milijuna kuna. Taj dug je u samo šest mjeseci narastao na gotovo 800 milijuna kuna. Znači sadašnja vlast je uspjela u šest mjeseci podići taj dug za nekih 730 milijuna kuna - navela je.


Gradonačelnik najavljuje da ćemo od sutra imati još jedno Trgovačko društvo u vlasništvu Grada, Zagrebački sunčani krovovi d.o.o. - Grad Zagreb je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom, čiji smo suosnivač, pripremio idejne projekte za prvih 150 projekata sunčanih krovova, odnosno, solarnih elektrana na javnim zgradama. Znači radi se o ukupnom kapacitetu od preko 10 megavata i ukupna investicijska vrijednost tih projekata je 75 milijuna kuna - pojasnio je gradonačelnik.


Društvo će biti nositelj ovoga projekta kako bi grad mogao prodavati energiju u mrežu, ali imat će direktora koji će tu dužnost obavljati volonterski. Postavljanjem solarnih elektrana na svim javnim zgradama emisije stakleničkih plinova smanjile bi se i do 80%. Grad već ima dva takva projekta koji su dobili jednoglasnu podršku u Skupštini, zbog čega gradonačelnik sutra očekuje jednaku podršku.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici