Hrvatski radio

Radio Sljeme

Završen zagrebački Advent, posjetitelji i ove godine oduševljeni

07.01.2023.

14:40

Autor: Radio Sljeme

Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Nismo se niti okrenuli, a 43 dana Adventa u Zagrebu već su završila. Rijeke posjetitelja iz brojnih krajeva svijeta ponijet će sa sobom lijepe uspomene. Kao jednu od najdražih lokacija ove godine istaknuli su Gornji grad, gdje su se smjestile popularne manifestacije Strossventura i Baš naš Advent na Gradecu. Posebna atrakcija brojnim turistima svakako je bilo i iščekivanje pucnja Gričkog topa.

Ideja je na svakoj mikrolokaciji ponuditi nešto novo i prikazati Zagreb u različitim slikama, s naglaskom na stari, nekadašnji Zagreb, kazala je organizatorica Strossventure Lidija Balija.


- Tako smo i mi zapravo smislili ovu manifestaciju po prvi put ove godine na način da smo proveli sve naše posjetitelje kroz dekade, znači vodili smo posjetitelje od 40 - ih pa do 90 - ih godina, kroz fotografije, artefakte i prigodan program, odabir glazbe i naravno gastronomsku ponudu, koja se bazirala na domaćim jelima, nisu samo kobasice, znači imali smo pečenu šunku u kruhu, sarmu, zagrebački odrezak - ističe Balija.


Baš naš Advent ponudio je koncerte i izložbe, bogatu gastro ponudu, ali i još jednu humanitarnu prodaju božićnih jelki. - I ove godine smo nastavili s humanitarnom akcijom, isto smo podijelili jelke, a okrenuli smo se i tome da ljudima priuštimo dobru zabavu i gastronomsku ponudu, mogli su tu vidjeti i chefove, masterchefa svima poznatog, isto tako, kobasice su bile više domaće nego industrijske, od Igomata i domaće vino od Šoškića, tako da smo to ipak držali na nekakvoj razini domaćih proizvoda - rekao je Luka Olujić iz organizacije.


Posjetitelji više nego zadovoljni, a jedna od glavnih atrakcija bilo je čekanje pucnja Gričkog topa.


- Ugodno je i ima dosta još svita, i baš je lipo, po prvi put sam s djecom i ženom - rekao je posjetitelj iz Splita koji je prvi put uživo čuo pucanje Gričkog topa.


- Iz Podravine smo došli, sin je čuo, bio je na nekom izletu, sada hoćemo ponoviti - kaže posjetiteljica iz Pitomače.


A zagrebačkog Adventa svakako ne bi bilo i bez vrijednih ruku njegovih obrtnika koji ih ove godine nažalost nisu zadovoljno trljali.


- Financijski pokazatelji baš nisu neki, danak tome je uzela inflacija, došlo je do povećanja cijena svega i obišavši cijeli Advent, pogotovo ovaj dio obrtnički koji je bio na našem Jelačić placu, nije to na bazi onih referentnih godina 2018. i 2019. Puno je bilo šetača, ali malo je bilo posjetitelja objekata naših obrtnika gdje su prodavali prigodne proizvode, što ugostiteljskog dijela - naglašava predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.


Svi ovogodišnji organizatori slažu se u jednome. Iduće godine treba otići korak dalje i ponuditi neki novi spektakl koji do sada još nismo vidjeli.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.