Hrvatski radio

Radio Sljeme

Završena generalna proba

02.08.2015.

20:31

Autor: Josip Gavranović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu je održana generalna proba svečanoga vojnog mimohoda, kojim će glavni grad i Hrvatska u utorak obilježiti 20 godina vojne akcije Oluje te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. ***

Nakon uvodnoga umjetničkog programa i ispaljivanja plotuna ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, zagrebačkim su nebom proletjeli MIG-ovi, a u mimohodu Vukovarskom ulicom, od Držićeve do Savske, prošlo je oko dvije tisuće 700 pripadnika hrvatske vojske, više od 300 borbenih i neborbenih vozila, među njima i desetak tenkova, topova i novih haubica.
Nažalost, pljusak koji se spustio nad Zagreb malo je pokvario ugođaj za mnoštvo okupljenih građana.

U sklopu proslave obljetnice Oluje mimohodi branitelja održani su danas u Karlovcu i Krapini. U Karlovcu se okupilo više od tisuću branitelja iz 25 ratnih postrojba, koji su branili karlovačko područje.
U Krapini su u mimohodu sudjelovali ratni veterani iz postrojba Puma, Gromova i Tigrova. Na Starom gradu iznad Krapine djeca poginulih branitelja podignula su petmetarsku hrvatsku zastavu, koja se zavijorila na 18 metara visokom stupu. U Domovinskom ratu poginulo je 85 Zagoraca, a sudjelovalo ih je 11 i pol tisuća.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.