Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljena crkve sv. Franje Ksaverskog

13.07.2022.

13:21

Autor: Radio Sljeme

Crkva sv. Franje Ksaverskog

Crkva sv. Franje Ksaverskog

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Crkva sv. Franje Ksaverskog otvorila je ove nedjelje vrata vjernicima nakon temeljite obnove samostana stradalog u zagrebačkom potresu. Obnova crkve koja je i spomenik kulture započela je odmah nakon što su stručnjaci utvrdili kakva je vrsta obnove potrebna.

- Neposredno nakon potresa snimljeno je stanje stvari i odmah je dana jedna procjena kakve naravi bi trebala biti ta protupotresna obnova, tako da su već projektanti počeli raditi u studenom 2020. Iz Ministarstva kulture odobrili su idejni projekt te konstrukcijske obnove koji je dorađen, jer crkva je spomenik kulture, odobrena su sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije, 8 milijuna kuna - kazao je gvardijan samostana na Ksaveru fra Zvonimir Brusač.


Dodao je kako se nadaju da će orgulje u crkvi ponovno zasvirati krajem ove godine zahvaljujući dobrotvornim prilozima vjernika i prijatelja. - Mi smo paralelno tražili pomoć, jer ovi radovi konstrukcijske obnove su bili predviđeni da se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, međutim, mi smo trebali skinuti orgulje jer su bile na tom zidu koji se počeo urušavati. Sve su to dodatni troškovi, tako da su i župljani i prijatelji i dobrotvori dali svoj doprinos - objašnjava gvardijan.


U crkvi svetog Franje Ksaverskog, u sklopu istoimenog samostana, mise se slave prema uobičajenom ljetnom rasporedu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici