Hrvatski radio

Radio Sljeme

Završio javni poziv za sufinanciranje obnove pročelja

08.05.2017.

15:36

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponoć je završio javni poziv za obnovu pročelja koju sufinancira Grad i to za ulična pročelja 80, a za ostala pročelja 60 posto. Očekuje se oko 3 700 prijava što bi obuhvatilo oko 65 000 stanova i poslovnih prostora u višestambenim zgradama.

Sufinanciranje obuhvaća sve radove na valjskom plaštu građevine osim radova koji se tiču popravaka same konstrukcije. Uz to je uključeno i ukljanjanje grafita i ostale mjere zaštite od grafitiranja.

U lipnju će biti obrađene prijavnice i verifikacija "Liste prioriteta" koju će odrediti Povjerenstvo Grada te će to objaviti na službenoj stranici početkom ljeta, Nakon toga, prema raspoloživim sredstvima, svake godine će se pozivati određeni broj zgrada s te liste. Pretpostavimo da će to ove godine biti od 1 do 100. Kad pozovemo prvih 100 onda ide potpisivanje ugovora i suvlasnici tada počinju prikupljat sredstva, novce. Istovremeno počinje teći rok od 9 mjeseci za pripremu tehničke dokumentacije, rekla je savjetnica gradonačelnika za izgradnju Grada, Doris Kažimir Fresl.

Tada započinje postupak javne nabave, a prve skele bi se trebale pojaviti krajem ljeta. Nakon Nove godine započet će radovi na prvih 400 pročelja procjenjenih na Listi prioriteta.

Jedna od zgrada koja bi trebala dobiti gradsko sufinciranje, a koja nije mogla povući sredstva iz EU fondova je zgrada u Vidrićevoj ulici čiji predstavnik stanara, Josip Bota, objašnjava situaciju, Bio je problem gdje se tražilo da se prvo plati energetski certifikat i plati se unaprijed i za nakon izvođenih radova, a nitko nam ne garantira da će biti prihvaćen [zahtjev]. To je bio iznos koji nam ništa ne garantira i zato nismo bili spremni još jer nemamo dovoljno sredstava. A ovo [gradsko sufinanciranje] ne zahtjeva nikakav ulog, nikakav trošak prije natječaja i zato smo išli na ovo rješenje. Nadamo se da će to subvencioniranje i ta potpora pomoći. Naravno, trebat ćemo za ostali iznos dizat kredit.

Investicija Grada ukupno iznosi oko 2,5 milijarde kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.