Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja?

11.02.2022.

12:37

Autor: Radio Sljeme

Projekt Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja

Projekt Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U Gradskoj upravi održana je završna konferencija projekta "Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja". Cilj projekta bio je kroz razvoj novih socijalnih usluga doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom.

Novi Jelkovec, prema riječima pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romane Galić, odabran je zato što tamo živi velik broj osoba s invaliditetom o kojima se brine više udruga i zdravstvenih ustanova. 

- Osim usluga savjetovanja i pomaganja, umrežili smo i ojačali kapacitete stručnjaka koji rade, prenosili smo znanja jedni drugima, ojačali kompetencije stručnjaka koji rade u centru za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec te organizirali različita događanja i radionice. Ppremili novi prostor u Sesvetama te pomogli u opremanju naših partnera, nabavili vozilo te izradili digitali  priručnik sa svim iskustvima tijekom ovih 20 mjeseci trajanja projekta, ustvrdila je Galić


Gradonačelnik Tomislav Tomašević, osim što je obećao nastavak ulaganja u slične projekte, upozorio je da nacionalno rješenje prema kojemu se osobe s autizmom guraju u kategoriju "obrazovanja" nije dobro jer postoji velik broj takvih osoba starije dobi.  

Tomašević je istaknuo kako će politika grada i u buduće biti da se osobe s invaliditetom, ali i djeca s poteškoćama u razvoju, što bolje integriraju u društvo.


Projekt je organizirao Grad Zagreb u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži "Mali dom - Zagreb", Centrom za rehabilitaciju Silver, Centrom za rehabilitaciju Stančić, Centrom za autizam te Hrvatskim savezom udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici