Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zavrzlame nakon raskola u HSS-u konačno se razvezuju

25.01.2017.

15:09

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik i nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Nenad Matić s 20-ak je sada već bivših članova HSS-a napustio svoju stranku. Planira osnovati jaku političku skupinu u gradu Zagrebu, te ostati gradski zastupnik u Klubu gradskih zastupnika Liste grupe birača nositelja Milana Bandića i HSS-a.

Razloge za napuštanje Hrvatske seljačke stranke nakon više od 20 godina Nenad Matić vidi u nedemokratskom djelovanju predsjednika Kreše Beljaka, a s njim su iz stranke istupili i HSS-ovi predsjednici gradskih četvrti s kojima planira nastaviti suradnju. Mandat gradskog zastupnika sam osvojio zajedno sa svom ovom ekipom u gradu Zagrebu koja je danas van HSS-a i koja sa mnom radi nezavisnu političku grupaciju. Mandat gradskog zastupnika smo osvojili u kombinaciji sa tada Vladimirom Ferdeljijem. Znači, nije nam poklonjeno niti od HDZ-a niti SDP-a, od bilo koje velike političke stranke. Formirat ćemo jaku grupu ljudi u gradu Zagrebu, formirat ćemo neku političku grupaciju, nismo još odlučili o modalitetu i krenut ćemo u političku borbu u gradu Zagrebu. Mi ćemo imati jake programe, imat ćemo jake zahtjeve prema onome tko će se kandidirati, vidjet ćemo koga ćemo podržati i s kim ćemo izaći na izbore, rekao je Matić.

Matićevu odluku da unatoč izlasku iz stranke nastavi obavljati dužnost potpredsjednika Gradske skupštine i ondje ostane kao nezavisni zastupnik, Krešo Beljak ošto je kritizirao. Koliko mu je stalo do stranke i koliko je lojalan stranci to pokazuje time što se odlučio na odlazak, a neće, naravno, vratiti mandate. Tako da je to još jedan dokaz da je njemu njegov osobni interes na prvom mjestu, naglasio je Beljak.

Dodao je i kako je budućnost HSS-a do prije nekoliko mjeseci bila neizvjesna, međutim danas je vrlo izvjesna i neupitna. Imamo budućnost, imamo 5 saborskih zastupnika. Svi oni koji su vodili stranku zadnjih 15 godina su upravo napravili to da smo došli na rub propasti, a to je bio gospodin Matić kao glavni tajnik stranke, istaknuo je Beljak.

Koga će na lokalnim izborima podržati sada suprotstavljeni HSS i Nenad Matić još uvijek se ne zna, kao ni hoće li Matić s bivšim HSS-ovcima osnovati političku stranku, ili će djelovati u formi nezavisne grupacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.