Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbog kapitalnih projekata Grad će se dugoročno zadužiti

28.10.2021.

16:03

Autor: Mario Mihaljević

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska skupština prihvatila je prijedlog da se Zagreb dugoročno zaduži za iznos od 326,5 milijuna kuna, što će iskoristiti za kapitalna ulaganja, a ugostiteljima je produljena mogućnost da uz naknadu koriste proširene terase na javnim površinama.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik izvijestila da se ne radi o novom kreditu, nego zaduženju koje planirano, a takvo je zaduženje Gradska skupština već usvojila kod prvobitnog prijedloga proračuna za 2021. godinu.

-Ovi uvjeti su istovjetni onima po kojima se Grad zadužio 2020. godine, a sredstva bi se iskoristila za kapitalna ulaganja”, istaknula je Juroš Pečnik dodavši da će se dugoročno zadužiti po fiksnoj kamati od 1,9 posto godišnje kod zajednice banaka - OTP banke, Zagrebačke banke, Erste&Steiermärkische banke te Privredne banke Zagreb.

Tom se zaduženju usprotivio klub HDZ-a i HSLS-a, a Davor Filipović rekao je da ga neće podržati jer je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljivao uštede, a onda se u pet mjeseci zadužio za više od 700 milijuna .

-Svaki mjesec zadužujete naš grad za 150 milijuna kuna-, ustvrdio je Filipović, na što ga je Tomašević podsjetio da je HDZ u prosincu prošle godine podigao ruku upravo za taj kredit, koji je bio predviđen u prijedlogu proračuna za 2021. godine.

-Vi ćete sada glasati protiv nečega za što ste digli ruku prije godinu dana. Kako vam nije neugodno-, upitao ga je Tomašević i pojasnio da Zagreb mora dići taj kredit kako bi imao prihode koje je izglasala Skupština u prošlogodišnjem prijedlogu proračuna.

Skupština je prihvatila i prijedlog da se ugostiteljima, kojima je zbog pandemije dopušteno da postave proširene otvorene terase na površinama javne namjene, produži mogućnost da je koriste do 30. lipnja 2022. uz plaćanje naknade Gradu Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.