Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbog neodlaska na preglede očekuje se veći broj oboljelih od melanoma

01.06.2021.

13:20

Autor: Nikolina Marović

FOTO: Sljeme

FOTO: Sljeme

Foto: - / -

Nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom nastavlja se javnozdravstveni projekt "Djeluj sada!". Riječ je o projektu kojim se građane nastoji informirati i educirati o prevenciji zloćudnih tumora kože i prihvatljivom ponašanju na suncu.

Pandemija koronavirusa uvelike je utjecala odgađanje građana odlascima liječniku na preventivne preglede.
Zato je sada, s popuštanjem mjera, važnije nego ikada utjecati na svijest o nužnosti odlaska liječniku kako bi se zloćudne bolesti kože otkrile u što ranijoj fazi, čulo se na današnjem predstavljanju javnozdravstvene akcije "Djeluj sada!".

Uz srčani i krvožilni sustav koji su prvi na udaru visokih temperatura, melanom, uzrokovan neprimjerenom izlaganju suncu jedan je najinvazivnijih karcinoma i njegovo je pravovremeno otkrivanje od ključne važnosti. Akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice upozorila je da svaka, i najmanja promjena na koži, može biti pogubna. Statistički, broj pacjenata oboljelih od melanoma ove će se godine smanjiti a oni koji su došli liječniku već su u poodmakloj fazi bolesti - rekla je Mirna Šitum i dodala da zbog toga u broju preživjelih očekuje puno gore rezultate. 

Mirna Šitum upozorila je da je samopregled kože vrlo bitan u prevenciji razvoja melnoma. Bitno je znati da su kod muškaraca promjene na koži češće na trupu a kod žena na potkoljenicama.

Preventivni pregledi održat će se u prostorijama udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravlje pod suncem" na adresi Ilica 48 u periodu od 7. do 11. ovoga mjeseca. Za dolazak na pregled nije potreba uputnica ali je potrebna je prethodna predbilježba na broj telefona 01 777 63 67. U Udruzi pretpostavljaju da će se u tih nekoliko dana pregledati više od 300 građana.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.