Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbog pandemije koronavirusa svaki peti Hrvat ima psihičkih problema!

16.06.2020.

10:48

Autor: Boris Bogić/Hina

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / -

Svaki peti građanin Hrvatske osjetio je depresiju, stres, anksioznost zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 - pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na uzorku od 3500 punoljetnih ispitanika svih dobnih skupina.

Istraživanje o psihičkim posljedicama pandemije provedeno je online anketom. Detalji tog istraživanja bit će predstavljeni u četvrtak, prenosi Večernji list.

- Dok su, očekivano, stres i anksioznost osjetile podjednako sve dobne skupine, depresivniji su bili samci, stariji ljudi, građani koji žive u obiteljima s nesređenim odnosima te građani koji su otprije imali psihičke smetnje - iznosi neke od detalja istraživanja profesorica psihologije Gordana Kuterovac Jagodić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Premda se tijekom epidemije, koja se sad stišala, stalno isticalo da su stariji sugrađani najosjetljivija i rizična skupina za zarazu koronom, iznenađujuće je da većina starijih to sama za sebe ne smatra.

- Samo je 38 posto starijih građana izjavilo da se smatra ranjivijima od ostalih skupina građana, a njih 6 posto smatra da su čak otporniji na virus od drugih skupina. No 28 posto umirovljenika zbog ekonomskih posljedica korone jako se brine da će im se mirovine smanjiti - kaže Kuterovac Jagodić.

Zanimljivo je, također, da su najviše uznemireni tijekom karantene bili roditelji male djece koji su istodobno radili od kuće i brinuli se za djecu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.