Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbog pandemije prosvjedovali ugostitelji i frizeri

08.10.2020.

13:31

Autor: Boris Bogić

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Ugostitelji i frizeri prosvjedovali su danas zbog teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa te, između ostalog, tražili smanjenje PDV-a ali i davanje povoljnijih kredita kako bi preživili zimu.

Dvije minute do 12  oko 2500 tisuće zagrebačkih ugostitelja zaustavili su na jedan sat posluživanje gostiju u kafićima i restoranima kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog koronavirusa, ali i potresa.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak izjavio je da traže prestanak plaćanja PDV-a do 1. ožujka, sljedeće godine ali i njegovo smanjenje te kredite za likvidnost i investicije.

- Mirno smo prosvjedovali kako bi upozorili na tešku situaciju ugostitelja gdje nam je promet pao preko 50%, a dolazi sedam krvavih mjeseci i ako se nešto ne poduzme 30 tisuća radnika će ostati bez posla -

A na Markovu trgu prosvjedovalo je 50-tak članova Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a od 13 posto na frizerske usluge. Upozoravaju da je zbog previsokih davanja državi samo 6 posto frizerskih salona u sustavu PDV-a. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.