Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zbog stanja gradskih financija gradonačelnik se sastaje s premijerom

29.05.2019.

11:21

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagreb čeka novo zaduženje, kredit od 350 milijuna kuna namijenjen za niz kapitalnih projekata. Da financije Grada ne stoje dobro stalno upozorava oporba, a ni gradonačelnik Milan Bandić nije optimističan sve dok se ne promijene porezni zakoni - a zbog toga se uskoro planira sastati s premijerom.

Gostujući u emisiji "Zagrebi po Zagrebu" gradnačelnik Milan Bandić istaknuo je kako će se Vladom morati naći kompromis inače će u pitanje biti dovedeno funkcioniranje Grada, ali i države. No kaže da je optimističan

- Bez izmjene zakona kojim bi se Zagrebu vratila sredstva iz poreza na dobit nećemo moći dulje peglati i nećemo moći izaći na zelenu granu. Zagreb je preko 1/3 društvenog proizvoda Hrvatske, preko 40 % gospodarskog potencijala. Ako Zagreb ubijemo, ubili smo 40 % Hrvatske.

Gradonačelnik stoga računa na, kako kaže, razum premijera i Vlade.

- Ne može država biti u suficitu, a Grad Zagreb u minusu. Dogovorili smo se da ćemo odmah nakon Dana Grada sjesti i razgovarati oko 5-6 kapitalnih projekata Grada Zagreba. Tu će se dogoditi i tema oko prijedloga sanacije stanja proračuna, odnosno izmjene zakona.

Bandić je rekao i da još nije dogovoren datum sastanka, ali da će biti u prvoj polovici lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.