Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZeGeVege festival pretvorio Jelačićev trg u vegansku oazu

03.09.2016.

08:45

Autor: Ana Krois, Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojne udruge čiji je rad povezan s održivim življenjem i više od stotinu izlagača na Trgu bana Jelačića otvorili su 9. ZeGeVege festival te trg, uz predavanja, radionice, nagradne igre i restorane pretvorili u pozornicu s cjelodnevnim programom koju građani mogu posjetiti i danas i to do 19.00h

Posjetitelji mogu čuti nutricionistička predavanja o veganstvu u trudnoći i djetinjstvu, o povezanosti ekologije i hrane, pa i veganstva i feminizma. Mogu kušati vegansku hranu poput vege ćevapa, burgera od konoplje, gulaša, kebaba, sirovih torti i sladoleda, isprobati obuću izrađenu od neživotinjskih materijala, ali i tehnologiju virtualne stvarnosti.

Organizatori tvrde kako broj vegetarijanaca i vegana neprestano raste, te da ih u Hrvatskoj ima više od 160.000. Kažu da većina građana podržava taj rastući pokret i voli pojesti dobar veganski obrok. Kako još uvijek sve javne institucije nemaju osiguran veganski obrok za osobe koje ga zatraže, posjetitelji mogu potpisati peticiju o tome.
Održivo življenje je način života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne narušavaju okoliš, život životinja i dobrobit ljudi. Takav način življenja dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu i miran suživot svih živih bića na planetu, poruka je s ovogodišnjeg ZeGeVegea.

ZeGeVege festival održava se u sklopu međunarodnog festivala Veganmania. Na festivalu održivog življenja, koji je edukativnog karaktera, uz mnoštvo izlagača, radionica, degustacije, nagradne igre, potpisivanje peticije i zabavu ostaje mjesta za aktivizam, a prigoda je za naučiti zanimljive činjenice o održivom življenju i veganskoj prehrani.
Na radionicama se može saznati kako pripremiti jela s palačinkama bez jaja, sirove slastice i slično, kao i isprobati šminkanje s veganskom kozmetikom, a dijele se i veganski kondomi. Svaki posjetitelj dobiva besplatnu brošuru u kojoj su recepti i korisne informacije.

Festival na neprofitnoj osnovi organizira udruga Prijatelji životinja, dobio je veliku potporu raznih institucija, te ga je posjetio i tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.